Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Dombrovskis: Koalīcijai jāpilda apstiprinātais nodokļu reformu plāns

Saeimas Vienotības frakcijas vadītāja Dzintara Zaķa paziņojums par iespējamo  koalīcijas vienošanās pārkāpumu saistībā ar plānu samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) rada neizpratni un virkni jautājumu par juridiskajām un ekonomiskajām prioritātēm šajā koalīcijā, portālam Diena.lv norādīja Vjačeslavs Dombrovskis (Reformu partija).

"Solījums samazināt IIN līdz 20% līdz 2015.gadam ir apstiprināts likumdošanā un tā nepildīšana liks apšaubīt Saeimas juridisko atbildību. Iespējams, ka Vienotības frakcija apsver iespēju pārskatīt nodokļu reformas plānu kādas citas koalīcijas sastāvā, bet pašreizējā koalīcijā, kurā piedalās arī Reformu partija, šāds scenārijs netiek apspriests,” norāda Vjačeslavs Dombrovskis.

Saskaņā ar Dombrovska teikto, no ekonomiskā izdevīguma daudz loģiskāk būtu pārskatīt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanas plānu, jo pašreizējais plāns ir pretrunā idejai pārnest nodokļu slogu no darbaspēka uz patēriņu, par ko neatlaidīgi iestājas Reformu partija un kas ir norādīts pašreizējā valdības deklarācijā.

Kas attiecas uz principu ieviest progresīvo nodokļu sistēmu, tad Reformu partija  konceptuāli atbalsta šo ideju, tomēr uzskata, ka vēlamo efektu var panākt, pārnesot nodokļu slogu no darbaspēka uz nekustamā īpašuma nodokli (NĪN). „Šāda pieeja bagātajiem liks maksāt vairāk, bet cilvēkiem ar zemākiem ienākumiem – mazāk. Pēc manas iniciatīvas jau ir izveidota speciāla starpministriju darba grupa par NĪN reformu. Mēs aicinām Vienotību un Nacionālo apvienību atbalstīt iesākot reformu,” uzsver Vjačeslavs Dombrovskis.

Deputāts atgādina, ka šodien Latvijā nodokļu slogs uz darbaspēku ir pārmērīgi augsts. Uz to norāda gan milzīgais ēnu ekonomikas apjoms, gan starptautiskie salīdzinājumi, saskaņā ar kuriem, piemēram, šis slogs Latvijā ir divas reizes lielāks nekā Īrijā.

„Progresīvā nodokļa ieviešanas princips attiecībā uz IIN tikai palielinās motivāciju maksāt algas aploksnēs un samazinās reālo atalgojumu valsts sektorā bez jebkādiem ievērojamiem reāliem efektiem valsts budžetam. Latvijas gadījumā piemērotākais risinājums ir nodokļu sloga pārnešana no darbaspēka uz nekustamo īpašumu, ko plāno panākt Reformu partija,” uzsver Dombrovskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē