Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Eksperts: Apkurei privātmājā jāmaksā mazāk par 30 santīmiem kvadrātmetrā

Normālā situācijā apkurei privātmājā vajadzētu maksāt mazāk par 30 santīmiem kvadrātmetrā. Tas nav nekas ārkārtējs, šādu rezultātu var panākt, pareizi nosiltinot ēku, informē uzņēmuma RB&B būvniecības eksperts Harijs Tučs. 

Viņš norāda, ka daudzu privātmāju īpašnieku šodienas realitāte ir tāda, ka 200–300 latu mēnesī jāmaksā tikai par apkuri. "Energoresursu cenām augot, aptuveni 40% privātmāju īpašnieku vairs nespēj nomaksāt pat apkures izmaksas, nerunājot par mājas apsaimniekošanu. Šāda situācija izveidojusies nekvalitatīvas ēkas siltināšanas dēļ, jo siltums burtiski gāžas prom pa slikti nosiltinātām vietām," uzsver eksperts. 

Viņš norāda, ka īpaši tas attiecas uz privātmājām, kas celtas pirms būvniecības krīzes - aptuveni pieciem septiņiem gadiem. Arī pirms 20 un vairāk gadiem celtajās privātmājās ir ļoti augsti apkures rēķini, jo konstrukcijās iestrādātie siltumizolācijas materiāli ir novecojuši. 

"Diemžēl ļoti lieli rēķini par apkuri bieži ir arī privātmājās, kas celtas pirms diviem trim gadiem, jo Latvijā ēku siltināšanas kvalitātē joprojām ir ļoti daudz problēmu," uzsver Tučs, piebilstot, ka pēdējos gados uzņēmums "RB&B" pārsvarā pārbūvē pirms trim, pieciem, septiņiem gadiem celtas privātmājas. 

Galvenie iemesli, kāpēc siltināšanas kvalitāte Latvijā joprojām ir tik zemā līmenī, ir tas, ka būvniecības veikalos piedāvā ļoti daudz un dažādus siltumizolācijas materiālus un siltināšanas sistēmas, taču, izpētot tos, var secināt, ka lielākā daļa šo materiālu nav īpaši kvalitatīvi, norāda eksperts. 

"Labu siltināšanas efektu ar tiem panākt ir neiespējami. Kvalitatīvi siltumizolācijas materiāli ir salīdzinoši dārgāki. Tā kā Latvijas tirgū ir lielāks pieprasījums pēc lētajiem siltumizolācijas materiāliem, tirgotāji vietējā tirgū dārgos un kvalitatīvos materiālus gandrīz nemaz nepiedāvā," skaidro Tučs. 

Otra problēma ir ārkārtīgi nekvalitatīva siltumizolācijas materiāla iestrāde, bet vēl viens faktors, kas ļoti ietekmē siltināšanas kvalitāti, ir tas, ka bieži tiek izmantoti Latvijas klimatam neatbilstoši siltumizolācijas materiāli. Ar tiem nav iespējams nodrošināt mūsu klimatiskajiem apstākļiem nepieciešamo siltumizolāciju, uzsver Tučs.

Top komentāri

Kabans
K
Kārtējie Tuča murgi. Pirmais - ar ko kurina. Ar malku, gāzi, elektrību, oglēm? Par kvadrātmetru cena atšķirsies pāris reizes. Kāda ir mājas temperatūra? Dzīvojamā istabā, koridorā vai bēniņos?. Kārtējais eksperts kurš'nezina, ka vienai mājai istabas griesti ir 2 metri bet citai 3,5 metri. Apkure izmaksas atšķirsies. Āra temperatūra - nulle grādi vai -20 grādi. Īsāk sakot izvēlaties Tuču - viņam ir tikai viena atbilde. 30 santīmi par kvadrātu. Dodiet pasūtījumus. Šis tips tikai varētu pateikt - pārbūvē viņš savas būvētās mājas vai tās jau pārbūvē citi? Pirms krīzes šis Harijs bija aktīvs būvnieks tajos projektos ko tagad mēdz apzīmēt ar vārdiem - ne vienmēr atbilst kvalitātes prasībām.
Lauķis
L
Mana 100kv. m pirmskara koka māja, sienas pat nav siltinātas, tikai pārsegumi ar malku sanāk zem 30ls mēnesī. Eksperts gandrīz visus siltumizolācijas materiālus brāķē, , kuri tad ir tie labie un kā pareizi jāsiltina. Tas jau būvniekiem raksturīgi , vienmēr citi meistari neko neprot darīt,
Kad sāksim pildīt EK direktīvu?
K
Ar katru dienu arvien vairāk visādu siltināšanas ekspertu! Ne tikai privātmājā,bet arī dzīvokļos,neatkarīgi no siltināšanas jāmaksā būtu"tik,cik gribu"! Taču,lai tas būtu iespējams,ir nepieciešami siltuma regulatori un siltuma maksas sadalītāji uz radiatoriem,kas ir obligāti arī pēc Eiropas Komisijas jaunās Energoefektivitātes un energotaupības direktīvas noteikumiem! Ja runājam par centralizēto apkuri,tad nekāda siltināšana nelīdzēs,jo tiklīdz samazināsies monopolista peļņa,maksa par siltumu tiks pacelta!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē