Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Eksperts: Veselības nozarē nauda tomēr primāra

Rīgas Stradiņa universitātes profesors Ģirts Briģis ekspresintervijā laikrakstam Diena atzīst, ka lielākā problēma veselības nozarē ir nevis iekavētās reformas, bet finansējuma trūkums.

Fragments no intervijas:

Kā vērtējat pašreizējo situāciju, kad veselības nozari faktiski vada darba grupa, nevis ministrs?

Tā ir spiesta lieta, jo objektīvā situācija ir tāda, ka ministrs nav atrodams, un tas ir pilnīgi loģiski un saprotami. Tā ka darba grupas izveide ir vienīgā izeja.

Ietekmīgi nozares spēlētāji jau labu laiku pirms bijušās veselības ministres Circenes slimības prasīja viņas demisiju. Vai tam bija objektīvs pamats neatkarīgi no eksministres veselības stāvokļa?

Circenes demisija bija saistīta ar situāciju Vienotībā un koalīcijā. Jautājumos, kas saistīti ar veselības aprūpes finansēšanu, ministres partijā nebija vienprātības un bija nozīmīgas viedokļu atšķirības. Tas nospēlēja lielu lomu ministres demisijā. Tāpat sava ietekme bija ģimenes ārstu un arodbiedrības neapmierinātībai ar ministres darbu. Tajā pašā laikā, ja Circenei nebūtu veselības problēmu, domāju, ka viņai nebūtu bijis jādemisionē.

Kas ir neatliekamākie darba grupas uzdevumi, kas jāpaveic vēl līdz vēlēšanām?

Tā, protams, ir aizsāktā veselības aprūpes finansēšanas reforma. Saeimā attiecīgais likumprojekts ir apstiprināts pirmajā lasījumā. Darba grupai būtu jāpasaka, vai tas būtu virzāms tālākai skatīšanai un jāpieņem vai gluži otrādi - jānoliek malā. Pārējie jautājumi neprasa nekavējošu rīcību. Tie ir saistīti ar nozares attīstību un stratēģiju, un to risināšana var aizņemt ne tikai nedēļas un mēnešus, bet pat gadus. Šajos divos mēnešos līdz vēlēšanām darba grupa labākajā gadījumā varētu sniegt vien kādas konceptuālas idejas un iestrādes.

Veselības aprūpes lielākā problēma ir naudas trūkums vai iekavētas reformas?

Tomēr naudas trūkums. Reformas ir bijušas ļoti daudz un arī veiksmīgas. Nereti tiek teikts, ka mūsu veselības aprūpes sistēma nav efektīva. Tam īsti nevar piekrist. Ja salīdzina, ko mēs iegūstam par vienu eiro veselības aprūpē, tad jāteic, ka mēs šo vienu eiro iztērējam efektīvāk par citām valstīm. Ar niecīgo finansējumu izdarām neparasti daudz. Tas tikai nozīmē, ka kopējais finansējums ir katastrofāli zems un jau gadu desmitiem.

Visu ekspresinterviju ar profesoru Ģirtu Briģi lasiet otrdienas, 5.augusta, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē