Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ginekoloģe: Jaundzimušo reģistrs vērtējams pozitīvi; lielāko ieguldījumu sniegs pirmsdzemdību aprūpei

Jaundzimušo reģistra ieviešana vērtējama kā pozitīvs solis, kas lielākos ieguvumus varētu sniegt tieši antenatālās jeb pirmsdzemdību aprūpes virzienā, norāda Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente Dace Matule.

Viņa savu viedokli pamato ar to, ka dažādas bērnu iespējamās saslimšanas reģistrā būtu redzamas, "izejot arī no mātes slimību loka". Jaundzimušo reģistrā detalizētāk un strukturālāk atspoguļosies jaundzimušo problēmas dzemdību brīdī vai jau pēcdzemdību periodā. "Reģistrs vairāk norādīs uz problēmām," piebilda Matule.

Kā ieguvumu no šāda reģistra ginekoloģe saskata arī to, ka šādi varētu apzināt vairāk riska faktoru dažādām patoloģijām, kā arī šādi tiktu ieviests vienots patoloģiju reģistrs. "Līdz ar to ārstiem, kuri veic augļu patoloģiju diagnostiku, būtu vairāk informācijas, šādi paredzot virzienus, kuros jāstrādā," piebilda Matule.

Viņa arī uzsvēra, ka šis reģistrs nedarbotos kā "nosodījuma, bet kā kvalitāti uzlabojošs līdzeklis".

Tāpat reģistrā pieejamā informācija varētu noteikt arī profesionālo asociāciju virzienu tālākajai ārstu izglītībai, pievēršot vairāk uzmanības tieši aktuālajām tendencēm.

Matule uzskata, ka nepieciešams ieviest arī dzimumšūnu vienoto reģistru, jo klīnikas, kuras nodarbojas ar mākslīgo apaugļošanu, ir vairākas, kā arī vienotu pacientu reģistru.

Jau ziņots, ka Veselības ministrija (VM) plāno izveidot jaundzimušo reģistru, lai identificētu un novērtētu perinatālās mirstības riskus un noteiktu prioritāros virzienus, kā arī nepieciešamos pasākumus mātes un bērna veselības uzlabošanai valstī kopumā.

Reģistra mērķis ir ne tikai datu uzkrāšana par dzimušo skaitu, bet arī jaundzimušā veselības analizēšana, ņemot vērā mātes veselību, antenatālo aprūpi un citus rādītājus.

VM uzskata, ka, novērtējot dzemdību palīdzības kvalitāti un analizējot bērnu ar nelabvēlīgu grūtniecības vai dzemdību anamnēzi turpmāko attīstību, ir iespējams paredzēt perinatālās mirstības samazināšanas iespējas valstī, analizēt galvenos demogrāfiskos rādītājus, identificēt riska faktorus un prognozēt gaidāmās tendences.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē