Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Girss pieprasīs UR atlīdzināt radītos zaudējumus, nereģistrējot portālu zarya.lv kā masu informācijas līdzekli

Partijas Par dzimto valodu! biedrs Illarions Girss prasīs Uzņēmumu reģistram (UR) atlīdzināt radītos zaudējumus 113 829 eiro apmērā, kas radušies, UR atsakot reģistrēt portālu zarya.lv kā masu informācijas līdzekli.

Iepazīstoties ar Liepājas tiesas lēmumu ierosināt administratīvo lietu saistībā ar portāla nereģistrēšanu, kā arī atteikumu sākt lietu arī par zaudējumu kompensēšanu, Girss nolēma nepārsūdzēt tiesas lēmumu, bet izmantot tiesas ieteikto iespēju vērsties pie UR, prasot atlīdzināt radītos zaudējumus.

"Nepārsūdzēsim lēmumu, lai nepārslogotu tiesu sistēmu," aģentūrai LETA sacīja Girss, piebilstot, ka jau tagad ir skaidrs, ka šādu prasību UR neapmierinās. Atteikuma gadījumā Girss tiesā vērsīsies atkārtoti, lai pieprasītu kompensēt zaudējumus.

Girss uzskata, ka, atsakot pieņemt pieteikumu par zaudējumu atlīdzināšanu, tiesa "vēlas noņemt lietas materiālo komponenti", lai par UR lēmumiem valstij nebūtu jāmaksā.

Aktīvists pauda uzskatu, ka, iespējams, UR vairākkārtēji pieņēmis prettiesiskus lēmumus, jo par to līdz šim nebija jānes materiālā atbildība. Tomēr tagad Girss cīnīšoties par to, lai "latviešu etnokrātijai kļūtu par dārgu pārkāpt krievu intereses Latvijā".

Girss ir pārliecināts, ka viņiem izdosies uzvarēt tiesā un panākt portāla reģistrēšanu kā masu informācijas līdzekli, jo līdz šim uzvarētas jau vairākas tiesu prāvas, kur "UR pieņēma politiski motivētus lēmumus".

Gaidāmajā tiesvedībā Girss vēlētos gūt informāciju par to, cik bieži UR pieprasa Drošības policijas atzinumus.

Kā ziņots, Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu namā ir ierosināta administratīvā lieta saistībā ar UR atteikumu reģistrēt portālu zarya.lv kā masu informācijas līdzekli, bet daļā par reģistrācijas atteikuma radīto zaudējumu atlīdzību pieteikumu atteikts pieņemt, aģentūru LETA informēja Liepājas tiesu nama kancelejas vadītāja Aigija Vētra.

Tiesā pret UR vērsās partijas Par dzimto valodu! biedru Girsa un Jevģēņija Osipova pārstāvētā biedrība Russkaya zarya, lūdzot reģistrēt portālu zarya.lv kā masu informācijas līdzekli, kā arī kompensēt reģistrācijas atteikuma zaudējumus 113 829 eiro apmērā.

Girss uzskata, ka portāla "potenciāls ir milzīgs" un tieši tādēļ tā darbība tiek traucēta, dažādos veidos iejaucoties administratīvajā procesā. Viņš pauda, ka reģistrācija līdz šim atteikta Drošības policijas atzinuma dēļ un "tā ir pirmā šāda cenzūras reize mūsdienu Latvijas mediju vēsturē". Girss uzsvēra, ka tādā pašā veidā patlaban tiek mēģināts slāpēt arī Krievijas mediju Sputnik.

Kā portāla reģistrācijas atteikuma iemeslu UR norāda, ka esot neskaidri formulēti portāla uzdevumi - neesot saprotams, uz kādu principu un starptautisko normu pamata un ar kādiem šo principu mehānismiem tiks veicināta krievu kopienas attīstība un aizsardzība, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais UR lēmums. Tāpat neesot skaidra reģistrējamā masu informācijas līdzekļa saturiskā ievirze, jo portāla saturu veidos "notikumu apskati no Latvijas krievu kopienas interešu pozīcijas".

UR norādījis, ka, balstoties uz Drošības policijas vēstulē minēto, portāls jau tagad darbojas ar ievirzi - "īstenot Krievijas Federācijas politikas interešu pozīciju Latvijā, tādā veidā cenšoties tās pasniegt par Latvijas krievu kopienas interešu pozīcijām, kas savukārt norāda uz patiesajiem portāla mērķiem". Tāpat UR lēmumā uzsvēra, ka viens no portāla uzdevumiem, kā tas ir arī minēts portāla aprakstā, ir "noliegt jebkāda etniskā vai valodiskā pārākuma pieļaujamību Latvijas daudznacionālajā sabiedrībā". UR skaidroja, ka atbilstoši Satversmei, kā arī Valsts valodas likumam latviešu valoda ir vienīgā valsts valoda un ikviena cita valstī lietotā valoda ir uzskatāma par svešvalodu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē