Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Jaunzeme-Grende: KM nav nekādu tiesību apšaubīt Saeimas pieņemtos lēmumus par atbalstu filmu projektiem

Atbildot uz filmu nozares pārstāvju satraukumu par Saeimā atbalstītajiem divu filmu projektiem, kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) norāda, ka pašreizējā situācijā ministram un ministrijai nav nekādu tiesību apšaubīt Saeimas pieņemtos lēmumus.

Kultūras ministre uzskata, ka valsts finansējuma piešķiršanai kino nozarei ir jānotiek tikai un vienīgi pēc skaidri noteiktiem kritērijiem, tādēļ likumdevējam ir jārada sistēma, kas pieļauj valsts naudas izmantošanu tikai saskaņā ar šiem kritērijiem.

Apzinoties problēmu, ka finansējuma trūkuma dēļ Latvijā kultūras jomā ir sarežģīti īstenot nacionālo pasūtījumu, Kultūras ministrija un Valsts Kultūrkapitāla fonds (VKKF) jau ir spēris soļus, lai rastu sistēmisku risinājumu šādu projektu atbalstam. Izstrādājot VKKF stratēģiju, kā viens no prioritārajiem ir noteikts atbalsts jaunrades projektu nacionālās identitātes un piederības izjūtas Latvijas kultūras telpai stiprināšanai. Šobrīd speciāli izveidota darba grupa sadarbībai ar nozari un Nacionālo kino centru turpina darbu pie priekšlikumiem un kritērijiem, kā un no kādiem finanšu avotiem nacionālais pasūtījums varētu tikt īstenots filmu nozarē, informēja ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Līne.

Jau ziņots, ka ceturtdien Saeimā pieņemtajā 2013.gada budžetā ir ticis atbalstīts nacionālās apvienības Visu Latvijai-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšlikums piešķirt 25 000 latu filmas Dvēseļu putenis projektam. Šāds lēmums izraisījis neizpratni kino nozares speciālistu vidū, kuri ir sašutuši par atsevišķu filmu projektu lobismu.
Savukārt šogad no valsts budžeta grozījumiem 12 000 latu finansējums tika atvēlēts filmas Zīmogs sarkanā vaskā ieskata materiāla sagatavošanai. Priekšlikumu piešķirt šai filmai finansējumu bija iesniedzis VL-TB/LNNK deputāts Imants Parādnieks.

Kino nozares profesionāļi atklātā vēstulē, kas atdresēta Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, kultūras ministrei Žanetai Jaunzemei-Grendei (VL-TB/LNNK), Saeimas Budžeta un Finanšu komisijai un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, vērš uzmanību uz to, ka šāda kārtība, kad Saeima tieši atbalsta atsevišķu filmu projektu attīstību un atsevišķus komersantus un nevis atbalsta sistēmisku pieeju filmu nozarei kopumā, grauj filmu nozares attīstību kopumā un degradē labas pārvaldības praksi un sistēmu, kad publiskais filmu nozares finansējums tiek sadalīts atklātā konkursā, kas izsludināts Nacionālā kino centrā vai VKKF.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskais faktors Miltons

Amerikas Savienoto Valstu Floridas pavalsti sasniegusī augstākās, piektās, kategorijas viesuļvētra Miltons posta ne tikai Floridu un ASV ekonomiku – Miltons un tā priekštece, kategoriju zemākā vie...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē