Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Jelgavas novada pašvaldība: Viena skolēna trūkuma dēļ ir nepieņemami liegt pašvaldībai finansēt 10.klasi

Jelgavas novada pašvaldības Izglītības pārvaldes ieskatā valdības lēmums neļaut pašvaldībai piemaksāt atsevišķos gadījumos 10.klašu nodrošināšanai nav korekts attiecībā uz faktisko situāciju, kāda tā mēdz reāli dzīvē izveidoties, piemēram, ja limitam trūkst tikai viena skolēna.

Tā, atsaucoties uz Izglītības pārvaldi, aģentūrai LETA komentēja Jelgavas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Erno. Viņš skaidroja, ka runa ir tieši par gadījumiem, kad līdz vajadzīgajam daudzumam klases nokomplektēšanai pietrūkst, piemēram, viena skolēna.

Turklāt jūnijā pašvaldības rīcībā ir vien provizoriska informācija par gaidāmo skolēnu skaitu, jo, beidzot 9.klasi, skolēni var izvēlēties mainīt mācību iestādi vai apgūt arodizglītību, tomēr arī viņu plāni mēdz mainīties, un septembrī šis pats skolēns, kas vēlējas doties apgūt arodu, ir atpakaļ un vēlas mācīties 10.klasē turpat, skaidroja Erno.

Tāpat Jelgavas novadā īsti nav saprotams, kādēļ šis lēmums ir tik kategorisks, jo tomēr pašvaldība, plānojot skolu darbību savā administratīvajā teritorijā, to dara kompleksi un ilgtermiņā. Tas attiecās arī uz infrastruktūras un personāla nodrošinājumu.

"Dzīvē mēdz izveidoties situācijas, kad vien gadu ir skolēnu skaita kritums 10.klasē, tomēr tajā pašā laikā zemākajā klasē mācās vairāk skolēnu un ir prognozējams, ka pēc gada atkal varēs nokomplektēt 10.klasi," skaidroja pašvaldības pārstāvis.

"Ko darīt personāla piesaistes gadījumā? Vai tiešām viena skolēna iztrūkums klasē nozīmē to, ka pēc šī "tukšā gada" atkal jāmeklē skolotāji, kas eksaktajās jomās nav viegli izdarāms, it īpašu lauku skolām? Vai tomēr nebūtu lietderīgāk ļaut šādā gadījumā pašvaldībai kompensēt iztrūkumu un saglabāt speciālistus, un plānot skolu darbu ilgtermiņā?" neziņā Jelgavas novada pašvaldības Izglītības pārvalde.

Kā ziņots, arī Olaines novada pašvaldība, kaut arī Olaines vidusskolās nav problēmu ar 10.klašu piepildījumu, izprot situāciju un solidarizējusies ar citām pašvaldībām, kuras neatbalsta valdības lēmumu neļaut pašvaldībām līdzfinansēt skolēnu trūkumu.

"Taču mēs solidarizējāmies ar citām pašvaldībām un tāpēc aizstāvējām viņu prasību ļaut pašvaldībām pašām finansēt mazskaitlīgās vidusskolas klases, jo saprotam, ka var būt atsevišķos gados tāda demogrāfiskā situācija, kad klases piepildījums var nesasniegt MK noteiktos 12 skolēnus," pauda Olaines novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Nataļja Tropkina.

Arī vēl citas vairākas aptaujātās pašvaldības Zemgalē un pie Daugavas nesaskata apdraudējumu 10.klašu komplektēšanā vidusskolās, taču dažas nosoda valdības noslieci ierobežot pašvaldības autonomās funkcijas, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībās.

LETA jau ziņoja, ka, neskatoties uz vairāku pašvaldību ierosinājumu noteikt izņēmumus noteikumos par 10.klases atvēršanu, ļaujot pašvaldībām līdzfinansēt trūkstošo skolēnu skaitu, šādi izņēmumi nav paredzēti.

Valdība šomēnes apstiprināja minimālo skolēnu skaitu desmitās klases atvēršanai vidusskolā. Ņemot vērā pašvaldību iebildumus, noteikumos iestrādāti divi kritēriji klašu atvēršanai.

Līdz ar 2016.gada 1.septembri novada izglītības iestādēs 10.klasi varēs atvērt ar ne mazāk kā 12 izglītojamajiem vai arī vismaz 32 skolēniem visā vidusskolas posmā. Tomēr Ādažu novadā, Babītes novadā, Baldones novadā, Carnikavas novadā, Garkalnes novadā, Iecavas novadā, Ikšķiles novadā, Inčukalna novadā, Ķekavas novadā, Lielvārdes novadā, Mārupes novadā, Olaines novadā, Ozolnieku novadā, Salaspils novadā, Saulkrastu novadā, Skrīveru novadā, Stopiņu novadā 10.klasi varēs atvērt ar ne mazāk kā 18 izglītojamajiem 10.klasē vai 48 skolēniem 10.-12.klasē kopā.

Ar vismaz 18 izglītojamajiem vienā klasē vai 48 skolēniem 10.-12.klasē varēs atvērt arī 10.klasi novada pilsētās - Aizkrauklē, Alūksnē, Balvos, Bauskā, Cēsīs, Dobelē, Gulbenē, Krāslavā, Kuldīgā, Limbažos, Līvānos, Ludzā, Madonā, Ogrē, Preiļos, Saldū, Siguldā, Smiltenē, Talsos, Tukumā, Valkā.

Republikas pilsētās 10.klasi varēs atvērt ar ne mazāk kā 22 izglītojamajiem vai 58 izglītojamajiem vidusskolas posmā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Arī tu, brāli Progresīvais…

Jo tuvāk nāk Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, jo vairāk Jaunā Vienotība (JV) uzvedas kā to potenciāla zaudētāja un jo vairāk vēlme testēt pagaidām vēl "vecākā brāļa" izturības robežas no ...

Biedra Sji turneja

Pēc piecu gadu pārtraukuma vizītē Eiropas valstīs ir ieradies Ķīnas līderis Sji Dziņpiņs, kurš jau paviesojies Francijā (Eiropas Savienības šobrīd vadošajā valstī), bet tagad dodas uz savu ieinteresē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē