Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Jureviča: Tas mazinātu abortu skaitu

Pērn Latvijā piedzimuši 18 500 bērnu, bet abortu dēļ pasauli nav ieraudzījuši 10 500 jaundzimušo. Ja pašreizējo 72 stundu vietā - laikā, kad sieviete vēl var pārdomāt savu lēmumu, - noteiktu divas nedēļas un grūtniece apmeklētu arī krīzes grūtniecības konsultantu, tas varētu uzlabot demogrāfisko situāciju Latvijā, uzskata Krīzes Grūtniecības centra vadītāja Judīte Briede-Jureviča.

Viņa gan vienlaikus norādīja, ka nedrīkst vērtēt tikai šo vienu priekšlikumu, pasākumi jārisina kompleksi.  Viņasprāt, sievietes, iespējams, pārdomātu par aborta veikšanu, ja būtu pietiekams lēmuma apsvēršanas laiks un speciālistu palīdzība, ekonomiskās situācijas uzlabošanās, konkrēts valsts redzējums par ģimenes politiku un darbs ar sabiedrību par vērtībām.

Krīzes Grūtniecības centra pārstāve norādīja, ka sievietes apmeklē centru gan grūtniecības sākumā, gan arī daudzus gadus pēc aborta veikšanas. Centrs darbojas jau piecus gadus, un šo gadu laikā neviena sieviete pēc centra apmeklēšanas un palīdzības saņemšanas nav veikusi abortu. "Mēs uzklausām, piedāvājam risinājumus, palīdzam arī ar mantām, piemēram, pūriņu, gultiņām, ratiem u.c.," stāsta J.Briede-Jureviča.

Viņa apgalvoja, ka ASV gadā izdodas glābt 100 000 bērnu dzīvības jeb 95% sieviešu izlemj par labu bērniņam, kuras sākotnēji plānoja abortu, pēc obligātajām pārrunām ar speciālistu. Centra pārstāve uzskata, ka demogrāfijas situāciju varētu uzlaboties, ja arī Latvijā ieviestu šādu praksi. Vienlaikus viņa norādīja, ka pārrunas ar jauno māmiņu būtu jāveic valsts atzītam speciālistam, nevis ārstam, pie kura sieviete griezusies.

"Latvijā bieži vien nedod šo pārdomu laiku. Kad jautājam, vai ārsts ļāvis pārdomāt lēmumu 72 stundas, sievietes atbild, ka nē. Ir gadījumi, kad abortu sarunā jau nākošajā dienā. Neviens nepārbauda, vai pagājis likumā noteiktais laiks. Izskatās, ka šīs 72 stundas likumā iekļautas tikai ķeksīša dēļ," teica speciāliste. "Ja tas būtu likumā sakārtots, tad tas sievietēm liktu aizdomāties, ka tas nav tā vienkārši. Dažreiz izskan, ka sievietei ir tiesības uz savu ķermeni, bet jāatceras, ka viņā ir vēl viens ķermenis," tā J.Briede-Jureviča. "Ja piespiedu kārtā atnāks visas 10 500, tad galalēmumu nepieņems visas. Par labu bērniņām izlems kaut vai 3000, un tas jau būs daudz!" teica speciāliste. 

Centra vadītāja arī noraidīja apgavojumu, ka jaunieši ir bezatbildīgi, tādēļ izlemj par labu aborta veikšanai. J.Briede-Jureviča norādīja, ka bieži vien vecāku ietekme ir noteicošā lēmuma pieņemšanā. "Nepilgadīgie reizēm ir daudz nopietnāki nekā pilngadīgie, tikai viņi ir nobijušies un neaizsargāti," sacīja speciāliste. Daudzas sievietes abortu izvēlas veikt, jo šādu lēmumu spiež pieņemt vīrs. "Ir daudzi gadījumi, kad vīrietis saka, ka pametīs sievieti, ja viņa izlems bērniņu dzemdēt. Tomēr arī šādas laulības izjūk piecu gadu laikā. Emocionālā spriedze ir tik liela," skaidroja centra pārstāve.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskais faktors Miltons

Amerikas Savienoto Valstu Floridas pavalsti sasniegusī augstākās, piektās, kategorijas viesuļvētra Miltons posta ne tikai Floridu un ASV ekonomiku – Miltons un tā priekštece, kategoriju zemākā vie...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē