Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Kad atjēgsimies?

Latvija 2060. gadā Eiropas kartē varētu ieņemt pirmo vietu pēc pensionāru īpatsvara pret darbaspējīgajiem - Reuters prognozē, ka tie būs 68%. Pensijas vecuma iedzīvotāju skaita pieaugums tiek prognozēts visās Eiropas valstīs. Un pensijas vecuma palielināšana nemainīs galveno - kontinents strauji novecos.

Tā, izskatās, neizbēgami būs visas Eiropas Savienības problēma. Kādi ir iespējamie risinājumi? Vienkāršākais un mehāniskākais ir imigrācija, darbaspēka ievešana no trešajām valstīm. Bet jau šobrīd redzam, ka Eiropas kapacitāte uzņemt un, galvenais, asimilēt savā vērtību sistēmā iebraucējus ir faktiski izsmelta un tālāka šo procesu nekontrolēta turpināšana var novest pie nestabilitātes, eiropeiskās identitātes izšķīšanas, arī etniskiem konfliktiem, kas līdz šim Eiropai kopumā nebija raksturīgi. Ir arī cits ceļš, daudz komplicētāks. Proti, Eiropas līmenī atzīt un saprast, ka demogrāfija ir draudoša problēma, un nopietni, visiem kopā pieķerties šīs problēmas risinājumam. Šobrīd ir atsevišķi labi piemēri - kaut vai mūsu kaimiņi igauņi, kas dzimstības un jauno ģimeņu atbalstīšanai tērē ne mazums nacionālo resursu. Ja runā par Latviju, tad brīžiem izskatās, ka ar Ilmāru Mežu vien ir par maz, acīmredzot derētu kāda Briseles direktīva, lai mūsu valdība šinī jautājumā tā kārtīgi sarosītos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskais faktors Miltons

Amerikas Savienoto Valstu Floridas pavalsti sasniegusī augstākās, piektās, kategorijas viesuļvētra Miltons posta ne tikai Floridu un ASV ekonomiku – Miltons un tā priekštece, kategoriju zemākā vie...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē