Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Kalniņš: Rietumu sabiedrība Maskavai pateikusi, ka Krima ir Ukrainas neatdalāma sastāvdaļa

Rietumu sabiedrība ir pateikusi, ka Krima ir Ukrainas neatdalāma sastāvdaļa, savā uzrunā to atgādinājis arī ASV prezidents, aģentūrai LETA sacīja Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V).

"Visi ir atgādinājuši Maskavai, ka nevajag runāt par separātismu," sacīja Saeimas deputāts.

ASV prezidents Baraks Obama sestdienas rītā preses konferencē pavēstīja, ka Vašingtonu satrauc ziņas par krievu karavīru pārvietošanos Krimā, un aicināja Krieviju ievērot savas starptautiskās saistības. "ASV kopā ar starptautisko sabiedrību apstiprina, ka par militāru iebrukumu Krimā nāksies samaksāt," paziņoja Obama.

Kalniņš aģentūrai LETA atzina, ka situāciju Krimā nedrīkst eskalēt, jo jebkura darbība no Krievijas puses var izraisīt karu. Deputāts pauda cerību, ka Maskava nedarīs neko, lai saasinātu situāciju. Kalniņš neredz iemeslu Krievijas karaspēkam ieiet Ukrainā. Ukrainas karaspēks ir lojāls valdībai, atzīmēja politiķis.

Situācija Krimā ir neskaidra un nestabila, vērtēja Saeimas deputāts un atzina, ka līdz ar to patlaban ir novērta uzmanība no Kijevas. Tomēr Krima nav vienīgā Ukrainas problēma, jo jauno Ukrainas valdību gaida smags laiks, tai ir nepieciešama finansiāla palīdzība.

Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs atzina, ka viņu pārsteigusi gāztā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča parādīšanās.

Janukovičs piektdien preses konferencē Krievijas pilsētā Rostovā pie Donas paziņoja, ka turpinās cīņu par Ukrainas nākotni un ka viņš paliek Ukrainas prezidents. Viņš pavēstīja, ka viņu valsti pamest piespieduši "tieši draudi manai un manu tuvinieku dzīvībai".

Kalniņš vērtēja, ka Janukovičs "neorientējas realitātē" un "dzīvo kā uz mēness", ja domā atgriezties pie varas Ukrainā apstākļos, kad neviens nevēlas viņu atpakaļ. Deputāts būtu pārsteigts, ja pat Krievijas prezidents Vladimirs Putins gribētu redzēt Janukoviču atpakaļ amatā.

Kā ziņots, Krimas premjerministrs Sergejs Aksenovs sestdien atzinis, ka pussalas svarīgāko objektu apsardzē iesaistīti Krievijas Melnās jūras flotes karavīri. Pirms tam Aksenovs sestdienas rītā lūdza Krievijas palīdzību, jo Ukrainas centrālā vara no amatiem atlaidusi Krimas milicijas vadību, taču jaunos priekšniekus Sevastopole neatzīst.

Krievijas Valsts dome sestdien vērsusies pie prezidenta Putina ar lūgumu spert soļus situācijas stabilizēšanai Krimā.

Savukārt Ukrainas aizsardzības ministra pienākumu izpildītājs Igors Teņjuhs sestdien paziņoja, ka Krievija savus bruņotos spēkus Krimā palielinājusi par 6000 karavīru, kas ir rupjš ar Krieviju noslēgto līgumu pārkāpums. Tāpat uz Krimas Autonomo republiku pārdislocēti 30 bruņutransportieri. Pēc Teņjuha teiktā, krievu karavīri Krimā bloķē administratīvās ēkas un armijas daļas, kas arī ir rupjš līgumu un Budapeštas memorandu pārkāpums.

Krima ir Ukrainas autonomā republika. Krievijai Krimas pilsētā Sevastopolē ir jūras spēku bāze, un vienošanās par šo bāzi paredz, ka Krievijas personāls nedrīkst bez Ukrainas piekrišanas izvest savu militāro bruņojumu vai transportlīdzekļus ārpus bāzes, raksta BBC.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē