Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Ikvienā cilvēku kopā var būt, tēlaini izsakoties, sapelējuši graudi

Kas kontrolē kontrolētājus?

Neapšaubot grozījumu Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā autoru labos nodomus, liekas vietā šiem politiķiem atgādināt nu jau par klasiku kļuvušo jautājumu politiskajā filozofijā – kas uzrauga uzraugus?

Proti, iecerētā prasība kandidātiem uz Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļa amatu saņemt pielaidi valsts noslēpumam balstās pieņēmumā, ka pielaides devēji bija, ir un būs LR Satversmes burtam un garam uzticīgi.

Man nav pamata apgalvot ko pretēju attiecībā uz Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbību. Šis vispār nav jautājums par NEPLP, SAB un Latviju, šis ir jautājums par dažādu kontroles institūciju vietu varas struktūrā, kas pretendē uz demokrātiskas iekārtas aprakstu. Diemžēl redzam, ka Rietumos postulētā parlamentārā kontrole pār izlūkdienestiem un tiem līdzīgām struktūrām klibo – skat. skandālus ASV. (Par autoritāriem režīmiem šādā kontekstā vispār nav vērts runāt.) Skaidrojumi šādai situācijai atšķiras. Ir noteikta domāšanas tradīcija, kas norāda, ka varas struktūrām imanenti piemīt sevis atražošana, slieksme izvairīties no ārējas kontroles, tiekšanās manipulēt ar faktiem, lai saglabātu un vairotu savu ietekmi.

"Kad runa ir par valsti, šaubu nekad nevar būt par maz," saka šis virziens. Tomēr nav jābūt pat tik pesimistiskam, lai apzinātos, ka ikvienā cilvēku kopā var būt, tēlaini izsakoties, sapelējuši graudi. Ja tādi ir politiskajā vidē, kas ļauj mums pieņemt, ka tādi nevar būt specdienestos? Būtiskā atšķirība gan tā, ka politiskās vides gadījumā pelējums labāk saredzams un vismaz teorētiski vieglāk iztīrāms, ko nevar teikt par specdienestiem. Līdz ar to, lai cik amizanti jautājumā par mediju regulējumu ir būt ar tādiem sabiedrotajiem kā mediju telpas manipulēšanas lielmeistari Saskaņa, uzskatu, ka specdienestu lomas palielināšana Latvijā nav pareiza.

Pozīcijas cietpaurība dažos jautājumos ir pat satraucoša – Saskaņas deputāti Saeimā vairākkārt devuši, kā saka, mājienu ar mietu, kas skan visnotaļ loģiski: "Kāpēc domājat, ka mēs nekad nebūsim pie varas nacionālā līmenī?" Vai līdz šim tradicionālā pozīcija ir tik dzelžaini pārliecināta, ka, mainoties spēku samēram, tas nekādi neskars arī specdienestus? Ar tiem pašu rociņām sagādātām plašākām pilnvarām?

Visbeidzot – domās pārskatot Latvijas amatpersonas, kurām dažāda līmeņa pielaides valsts noslēpumam dotas, mute neveras teikt, ka visu šo cilvēku darbība nākusi un nāk par labu Latvijai. Pielaide nav garantija.

Manuprāt, saturīgāku valsts mediju politiku un labāku NEPLP darbu jāmēģina panākt citiem līdzekļiem.

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
"Sapelējuši graudi", tēlaini izsakoties, nav retums "cilvēku kopās", tā ir pilnīgi reāla parādība KATRĀ CILVĒKĀ. Šo neapjēgt- tas ir tas pats, kā izmest trīs burtus no alfabēta un tad centīgi mēģināt saprast tekstu.
Trollis JT
T
Gribat klausīties manas sarunas? Klausieties no rīta līdz vakaram! Patiešām, ko man slēpt? Vai manu uzskatu, ka ar politiku ir tendence nodarboties tiem, kuri nejēdz strādāt?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē