Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Klasisks piemērs, kā organizēt plašu nomelnošanas kampaņu

Latvijas sabiedrība un mediju profesionāļi zina daudz gadījumu, kad tiek dezinformēta sabiedrība un pielietots, tā saucamais, "melnais PR". Šobrīd aktuālākais nomelnošanas kampaņas piemērs – reģionālais laikraksts _Zemgales Ziņas _u.c. mediji cīņā pret Jelgavas novada šefu Ziedoni Cauni.
Sagrozot notikumu secību, veikli manipulējot ar informāciju, pielāgojot attiecīgus virsrakstus un epitetus saturā var panākt izcilu rezultātu, kas sabiedrībai liek sastingt šausmās un kāri tvert katru dezinformācijas kripatu no mediju galda.

Lūk, par to pašu Cauni - sākotnēji tiek uzpūsts skandāls par novada naudas pārskaitīšanu no kādas komercbankas uz Valsts Kasi, ko mediji raksturo kā bezatbildīgu rīcību. Pēc tam, šonedēļ medijos lasāms, ka novada galva it kā nāvējoši traumējis mazu bērnu un tagad aktuāli tiek apspriesta saķeršanās ar kādu velosipēdistu pie veikala Elejā.

Bet par visu pēc kārtas. Proti, ikvienam loģiski domājošam cilvēkam saprotams, ka nauda uz Valsts Kasi tiek pārskaitīta, lai novads to nezaudētu, kā tas jau sanācis gadījumā ar citu komercbanku pagājušā gada nogalē. Vai varam raksturot to pozitīvi? Protams! Kā tas tiek pasniegts medijos? Pilnīgi pretēji, gandrīz kā komercbankas potenciālās sagrāves iemesls. Vēlreiz! Novada vadītājs, padzirdot baumas par komercbankas stabilitāti, cenšas glābt novada iedzīvotāju naudu. Un tas viņam tiek pārmests? Neticami! Skatāmies tālāk. Caune operatīvi ierodas nelaimes gadījuma vietā pēc autoavārijas ar nāvējoši traumēto meitenīti Jelgavas novada Līvbērzes pagastā, lai palīdzētu koordinēt situāciju, pārliecinātos vai nav vajadzīgā palīdzība, utt. Vai pozitīvs solis? Jā! Taču mediji kultivē aizdomas, ka pats bijis pie stūres un piedalījies ceļu satiksmes negadījumā (CSN). Vajadzīgs vēl kāds piemērs jeb case study? Lūdzu! Caune pie veikala Elejā aizstāvas no neadekvāta riteņbraucēja uzbrukuma un tā izteiktajiem slepkavības draudiem. To var pārmest? Noteikti, nē. Taču mediji Caunes iesniegumu policijai un lūgumu noskaidrot visus notikušā apstākļus pavērš pret pašu tā iesniedzēju un mēģina pasniegt, ka domes priekšsēdētājs nokļuvis policijā dēļ uzbraukšanas meitenītei (skat. žurnālista Edgara Kupča publikāciju portālā Puaro.lv).

Lielisks "melnā PR" piemērs ir šī publikācija Puaro.lv. Jāņem vērā, ka CSN ar meitenīti Līvbērzes pagastā un uzbrukums Caunem pie veikala Elejā ir divi dažādi notikumi un pirmajā gadījumā Caunem nav ar to nekāda sakara, bet otrā - policija atzinusi viņu par cietušo. Savukārt, Puaro.lv rakstā notikumi meistarīgi savērpti vienā un Caune pārvērsts par visa ļaunuma sakni. Elegants izpildījums – Brikšes studentiem ir no kā pamācīties.

No žurnālista E.Kupča daudz neatpaliek arī Gaitis Grūtups, kurš ZZ.lv publicējis plašu, bet vienpusīgu publikāciju par konfliktā iesaistīto velosipēdistu, kuru viņam piektdienas vakarā “izdevies satikt pie veikala Elejā”. Vai noprotat, kas par motivāciju E.Kupčam un G.Grūtupam, kas vienam liek piektdienas vakarā dežūrēt pie policijas ēkas, bet otram pie veikala Elejā?

Bet viena pagale nedeg. Liels izbrīns par novada sabiedrisko attiecību nodaļu, kas ne tikai nespēj pilnvērtīgi komunicēt ar žurnālistiem, bet pat sanāk "iegāzt" novada šefu, medijiem pasniedzot dažādi interpretējamu informāciju. 

Rezumējot, tā vien izskatās, ka Zemgales Ziņu žurnālisti Kupčs un Grūtups turpina jo cieši sadarboties ar vietējo Jelgavas oligarhu Liepiņu kampaņā pret Cauni, kas jau iesākās pirms pagājušajām Saeimas vēlēšanām. Bet Caune atstāts lauka vidū viens.Tāpēc šiem spalvas bruņiniekiem un viņu dāsnajam tēvocim Liepiņam vēlēsim radošus panākumus un gaidīsim jaunus meistardarbus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskais faktors Miltons

Amerikas Savienoto Valstu Floridas pavalsti sasniegusī augstākās, piektās, kategorijas viesuļvētra Miltons posta ne tikai Floridu un ASV ekonomiku – Miltons un tā priekštece, kategoriju zemākā vie...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē