Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Kreituse: Reformu partija politikā praktiski ir aizgājusi pa skuju taku

Šodien redzams, ka Reformu partija politikā praktiski ir aizgājusi pa skuju taku. Patīk tas vai ne, centrbēdzes spēki darbojas. Partija iekšēji neprot izvērtēt, kas var būt līderis un ko varētu izdarīt, laikrakstam _Latvijas Avīze _sacīja Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas studiju fakultātes Politikas zinātnes katedras vadītāja profesore Ilga Kreituse.

"To bendē nost turēšanās pie atsevišķa cilvēka, kuram nav autoritātes sabiedrībā. Turēšanās pie Sprūdža kunga Reformu partijai ir akmens kaklā. Vjačeslavs Dombrovskis kaut ko mēģina saglābt Izglītības ministrijā, taču viņam atkal ir fiksi klāt Ķīļa kungs ar gudriem padomiem, bet bez praktiskās realizācijas. Sākumā es atbalstīju Ķīļa kunga idejas. Tās bija labas, bet ar labām idejām vien, tā teikt, ceļš uz elli bruģēts. Praktiskā realizācija gandrīz noveda pie kraha, studenti gandrīz palika bez diplomiem. Rezultātā viss ir palicis turpat vien, kur bijis. Šo politisko spēku mēs uz nākamajām vēlēšanām varētu noņemt no dienaskārtības," avīzei paudusi I.Kreituse.

Jautāta, kādas ir viņas prognozes par Saskaņas centra (SC) ietilpšanu nākamajā valdībā, viņa atzina, ka SC ir Rīgas partija un, "ja viņu lielais kompanjons kārtējo reizi atkal ir Ameriks, norises ir grūti prognozējamas". "Skaitīju, cik reizes noticis tā, ka priekšnieki aiziet un viņu vietnieks Ameriks iznāk priekšā. Ameriks ir četrus "apēdis". Tad tā jau nav vienkārši sagadīšanās, bet likumsakarība. Ceru, ka Ušakovs nebūs piektais, ko viņš "apēdīs"," atzina profesore. Viņasprāt, SC Latvijas mērogā neiegūs vairāk par 30%.

I.Kreituse uzskata, ka, iespējams, var izveidoties jauns politisks spēks, kam jau būs apakšā briedums, proti, reģionālās partijas. "Tās parādījušas spēku uz vietām, un tajās ir politikā pieredzējuši un vietējo saimniecību labi pārzinoši cilvēki. Ir pārdomātas struktūras. Taču trūkst galvas organizācijas un reāla līdera, kas izveidotu vienotu organizāciju – partiju aliansi – un kas varētu paņemt Rīgu. Jāatrod viens nevis reģionāls, bet republikānisks līderis," sprieda profesore.

Runājot par Vienotību, I.Kreituse domā, ka šī partija patlaban aizņemta ar "vietu gādāšanu sev gadījumā, ja piedzīvotu fiasko nākamās Saeimas vēlēšanās". "Lidojums līdz Briselei nav ilgs, tās vietas nav tālu. Komisārs ir vajadzīgs, deputāti – vajadzīgi, priekšnieki arī. Tautā runā, uz šādām vietām pretendējot galvenokārt Vienotības līderi. Amats tur būtu atkal piecu gadu stabilitāte, kādu nevar iegūt šeit Latvijā," uzskaitīja I.Kreituse. "Pašvaldību vēlēšanas Rīgā deva mācību – kamēr augšas savstarpēji cīnās, apakšas nevar uzvarēt. Kamēr dāmas cīnās par posteņiem, tikmēr nevar vinnēt pašvaldību vēlēšanās Rīgā," norādīja profesore.

Jautāta par Klāvu Olšteinu, I.Kreituse sacīja, ka "Olšteina kunga mazā problēma ir tā, ka viņš šobrīd politikā nav nekas". Savukārt, runājot par Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK, viņa norādīja, ka šajā politiskajā spēkā ir ļoti dziļas pretrunas. "Nacionāļi bija, ir un būs. Tikai jautājums, cik stabili viņi ieņems vietu nākamās valdības veidošanā. Viņi pašreiz pieļauj to pašu kļūdu, ko savā laikā TB/LNNK – mēģina balstīties tikai uz nacionālo jautājumu. Viņiem ir laba ekonomiskā programma, bet – paskatieties, par ko viņi runā parlamentā, kas ir ministrs. Viņi nerunā par ekonomiskām problēmām, jo tas ir grūti un sarežģīti," skaidroja I.Kreituse.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē