Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Krīgers: Prasības ir pamatotas

Pēdējā laika arodbiedrību prasības palielināt vairāku nozaru speciālistu algas ir pamatotas, uzskata Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

Kā vēstīts, Latvijā nedrīkst vēlreiz pieļaut "trekno gadu" prakses atsākšanos, uzskata premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība), vērtējot vairāku arodbiedrību prasības palielināt atalgojumu savā nozarē, pretējā gadījumā solot streikus.

"Premjera domas jārespektē, priekš tam ir premjers, lai tā runātu, bet cilvēki, kuri reāli strādā un saņem algu un redz to izdevumu līmeni, kas uz viņiem attiecas, ka nevar ar savu algu nosegt, ir loģiski, ka viņi cer, ka palielinās algas," sacīja P.Krīgers.

Savienības priekšēdētājs uzsvēra - prasības ir neapšaubāmi pamatotas. "Nedrīkst būt situācija, ka skolotājs saņem algu zem iztikas minimuma, tas parāda valsts attieksmi pret izglītības sistēmu kopumā. Skolotājs nedrīkst būt noplucis, izbadējies, skolotājam jābūt tādam, kurš var radīt piemēru, kurš parāda savu stāju un intelektu. Ja skolotājam nav naudas, lai nopirktu avīzi, tad valstij un valdībai ir jādomā, lai sistēma strādātu," norādīja P.Krīgers.

Jautāts, vai, viņaprāt, potenciālo streikotāju vēlmes tiks piepildītas, P.Krīgers sacīja, ka rit sarunas, ir atsevišķu ministru solījumi, ka algas tiks palielinās. "Cik tas ir reāli, nevar spriest, jo naudas maku tur Finanšu ministrija un premjers. Pēc tam varēs redzēt, cik ministru solījumi bija pamatoti. Veselības aprūpe un izglītība ir svarīgas nozares, tādēļ arī valsts vadītājiem būs jādomā, kā risināt šīs finanšu problēmas," sacīja P.Krīgers.

"Valdībai nav daudz jākniksē un jānodarbojas ar "trekno gadu" apcerēšanu, bet vienkārši jāstrādā un jāatrod līdzsvars," piebilda P.Krīgers.

Kā ziņots, operas kora arodbiedrība, paužot neapmierinātību par darba samaksu, noslogotību, nekorektiem darba līgumiem, paziņoja, ka 8.jūnijā plkst.19 rīkos streiku. Kora arodbiedrībai atbalstu pauda arī Latvijas Nacionālās operas (LNO) Simfoniskā orķestra neatkarīgā mākslinieku arodbiedrība un LNO solistu arodbiedrība.

Mediķu arodbiedrība ceturtdien tikšanās laikā ar veselības ministri Ingrīdu Circeni (Vienotība) panākusi vienošanos atalgojuma jautājumā. Arodbiedrība kopā ar Veselības ministriju uzsāks darbu pie projekta, kas paredzētu palielināt veselības aprūpes finansējumu un darba samaksu, un projekta pirmos uzmetumus varētu gaidīt jau pēc diviem mēnešiem.

Vēl pirms tam prasības par atalgojuma palielināšanu izteica izglītības darbinieku. Vairāk naudas savai nozarei prasa arī pasažieru pārvadātāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskais faktors Miltons

Amerikas Savienoto Valstu Floridas pavalsti sasniegusī augstākās, piektās, kategorijas viesuļvētra Miltons posta ne tikai Floridu un ASV ekonomiku – Miltons un tā priekštece, kategoriju zemākā vie...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē