Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Krūmiņa: Ēnu ekonomikas apkarošanā sekmīga bijusi vien atalgojuma palielināšana amatpersonām

Īstenojot ēnu ekonomikas apkarošanas plānu, sekmīga bijusi vien finansējuma apgūšana amatpersonu atlīdzības palielināšanā, revīzijā Finanšu ministrijas padotībā esošajā Valsts ieņēmumu dienestā secinājusi Valsts kontrole.

Lai gan finansējums pērn bija paredzēts muitas punktu modernizācijai un darbinieku atalgojumam, sekmīgāk ir veicies ar atlīdzībai paredzētā atalgojuma apgūšanu, otrdien medijiem atzina valsts kontroliere Elita Krūmiņa. Grūtāk bijis ar finansējuma izlietošanu, kas bija paredzēts muitas punktu modernizēšanai.

Turklāt revīzijās arī konstatēts, ka sākotnēji 2015.gadam paredzētais finansējums 10,7 miljonu eiro apmērā neticis izlietots paredzētajiem mērķiem un ticis pārcelts uz turpmākajiem gadiem.

"Tas ir bīstami, jo ēnu ekonomikas apkarošana ir viena no prioritātēm un atbildīgajām personām tam būtu jāpievērš uzmanība," noteica valsts kontroliere. Viņa arī piebilda, ka Valsts kontroli bažīgu dara fakts, ka Latvijā nemaz nav spēkā tās attīstības plānošanas dokuments, kas noteiktu konkrētus mērķus un sasniedzamos rezultātus ēnu ekonomikas apkarošanas jomā.

Par ēnu ekonomikas apkarošanas politiku Valsts kontrole sniegusi negatīvu atzinumu, jo uzskata, ka ir būtiskas neatbilstības.

Valsts kontrole revīzijā secina, ka ne 2014.gadā, ne 2015.gadā valstī nav spēkā esoša attīstības plānošanas dokumenta, kurā būtu izvirzīti mērķi un noteikti sasniedzamie rezultāti ēnu ekonomikas apkarošanas jomā, tādējādi pastāv risks, ka valsts budžeta līdzekļi tiks izlietoti bez ilgtspējīga redzējuma ēnu ekonomikas apkarošanā.

Tāpat Valsts kontrole norāda, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) plānotajā apmērā ir apguvis finansējumu tikai atlīdzības izdevumiem, savukārt finansējuma, kas nodrošinātu muitas kontroles punktu efektīvāku darbību, apguve tiek kavēta, kas norāda, ka būtiskākie pasākumi ēnu ekonomikas apkarošanai netiek efektīvi īstenoti.

VID darbinieku atlīdzībai piešķirtais finansējums, lai veiktu ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumus, vismaz 17% apmērā nav izlietots atbilstoši Ministru kabinetā atbalstītajam mērķim, secina Valsts kontrole.

Tāpat Valsts kontrole norāda, ka, lai arī nav nosakāma, kāda daļa no nodokļu ieņēmumu pieauguma ir attiecināma uz ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumiem, kā jaunās politikas iniciatīvas pasākumu vienīgie rezultatīvie rādītāji ir noteikti prognozētie ieņēmumi valsts budžetā, līdz ar to nav iespējams novērtēt ieguldītā finansējuma atdevi ēnu ekonomikas apkarošanā.

"Ņemot vērā iepriekšējā punktā minēto pārkāpumu un neatbilstību ietekmi, uzskatām, ka darījums jaunās politikas iniciatīvas ēnu ekonomikas apkarošanai pasākumu realizēšana VID neatbilst tiesību aktiem, plānošanas dokumentiem un valstiski vai starptautiski atzītai praksei, kas uz tiem attiecas," revīzijā norāda Valsts kontrole.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē