Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Kučinskis: Izšķirošais bija Vienotības neizlēmība

Iemesls, kādēļ Valsts prezidents Raimonds Vējonis premjera amatam nominēja viņu, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) kandidātu Māri Kučinski, nevis kādu citu, bija Vienotības neizlēmība, intervijā LNT ziņām atzina ZZS kandidāts.

"Izšķirošais bija Vienotības neizlēmība - mūsu pašu mērķis [ZZS - red.] izvirzīt mani kā kandidātu bija arī pēdējā iespēja Vienotībai - tas, ko gaidīja prezidents, bija Vienotības valdes frakcijas sēde, kurā Solvitas Āboltiņas vietā ir cilvēks ar mandātu, cilvēks, kuram vēl ir kādas iespējas. Tā kā viņa to neizmantoja, tad jau bija sarunas par nākotni, kurā, neapšaubāmi, man ir savs redzējums, plāns un iespējas izveidot valdību," norādīja Kučinskis.

Uz jautājumu, kā viņš plānojis gūt Saeimas vairākumu, lai kļūtu par premjerministru, Kučinskis nolēmis "sadraudzēties" ar Vienotību. "Pagaidām man nav iemesla domāt, ka tas nav iespējams - īpaši priecē tas, ka bija iespējams, ka aiz kāda aizvainojuma vai citiem iemesliem tiek apspriests jautājums par aiziešanu opozīcijā, bet tas nenotika. Esmu vērsies pie Vienotības un pirmdien vēlos tikties ar frakciju, un, iespējams, arī valdi. Nešķirojot, kurš ir partijas pārstāvis, jo šobrīd svarīgi ir saglabāt esošo koalīciju un Vienotību pilnā sastāvā," atklāja Kučinskis. 

Tāpat sarunā Kučinskis nesolīja, ka valdība tiks izveidota ātri. "Ar valdību būs tāpat kā ar mājas celšanu. Nesolu ko ātru un ne tikai dēļ ministriem. Ja ieliksim stabilus pamatus, 2-3 uzdevumi, kas jāveic un ko varam kā komanda izpildīt, tikai tad varam iet uz balsojumu," teica Kučinskis.

No nākamās valdības prezidents sagaidot izlēmīgāku rīcību ekonomikas stimulēšanā. "Ja ejam tādā pašā ātrumā kā Eiropas valstis, tad nekur pie viņām netiksim. Protams, arī ilgi kavēto izglītības reformu - gan algas, gan citus atbalsta veidus, ieskaitot ceļu un sociālo palīdzību. Reformu veselības aprūpē turpināt, un demogrāfijas jautājumu pēc būtības pavērst kā vienu no prioritātēm," intervijā stāstīja Kučinskis. No iepriekšējās valdības kā prioritāte tiks pārņemta iekšējā un ārējā drošība.

Kučinskis vērtēja, ka Laimdotas Straujumas (Vienotība) valdības laikā pārāk liels uzsvars bija uz koalīcijas lēmumiem, un tās apspriedes pārvertās par koalīcijas Ministru kabineta sēdēm. Viņaprāt, trīs ceturtdaļas jautājumu var tikt diskutēti pilnīgi atklāti valdības sēdēs. Vēl Kučinskis vēlas lielos projektus, piemēram, cilvienu iepirkumu, nodot Valsts kancelejas pārraudzībā, lai nebūtu negaidīti pārsteigumi.

Bez SM ZZS vēlas turpināt vadīt Aizsardzības, Veselības un Zemkopības ministriju un papildus  uzņemties atbildību par Finanšu ministriju. Partija uzskata, ka NA jāsaglabā esošās nozares  - Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Kultūras ministrija un Tieslietu ministrija, kā arī Saeimas priekšsēdētāja amats. Tikmēr “Vienotībai” turpinātu vadīt Ārlietu, Iekšlietu un Izglītības ministriju un pārraudzītu arī Ekonomikas un Labklājības ministriju, kas šobrīd ir ZZS pārziņā.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc šodienas tikšanās ar iespējamo Vienotības premjera amata kandidātu Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāju Kārli Šadurski un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) nominēto premjera amata kandidātu Kučinski ir nolēmis uzticēt premjera pienākumus Kučinskim.

Prezidents atteicās sniegt skaidrojumus, kāpēc atbildīgajam amatam nominējis tieši Kučinski.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē