Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Lembergs: Brīvosta nav modes skate, kur jāstaigā caurspīdīgā veļā

Ventspils mērs un Brīvostas valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, komentējot ideju par Latvijas ostu darbu reformēšanu, norādīja, ka šādi reformētāji parādoties ik pa laikam, taču līdz šim vienmēr uzvarējis veselais saprāts, ziņo ventasbalss.lv

A. Lembergs uzskata, ka šī brīža modelis, kad brīvostu valdēs ir četri pārstāvji no pašvaldībām un četri ministriju pārstāvji, ir veiksmīgs: "Lēmuma pieņemšanai nepieciešamas piecas balsis, tātad, ja visi no valsts balso pret, lēmumu nevar pieņemt. Kas vēl ir vajadzīgs?"

Tāpat Ventspils mērs skeptiski izsakās par paziņojumiem, ka lēmumu pieņemšanai jābūt caurspīdīgākai: "Brīvostas nav modes skates, kur jāstaigā caurspīdīgā veļā vai nūdistu pludmale. Tā ir komercstruktūra, kura dzīvo un strādā reālas konkurences apstākļos. Ministrijās ir visa nepieciešamā informācija par lēmumiem, bet tā nav jāzin cilvēkiem no ielas, vienalga, kādi viņiem ir uzvārdi."

Kā ziņots, Sondore-Kukule ir iecerējusi vērienīgu Latvijas ostu reformu, "lai izskaustu korupciju un necaurspīdīgu lēmumu pieņemšanu". TV3 raidījums Nekā Personīga ziņoja, ka reformas mērķis ir izveidot Latvijas lielajām ostām vienotu valsts pārvaldi. Cik lielu pastāvību saglabātu ostu valdes, vēl nav nolemts, bet tām savi lēmumi būtu jāsaskaņo ar valdību.

Pirms desmit gadiem ostu reformu centās veikt Einara Repšes (JL) valdība, bet cieta neveiksmi. Patlaban politiskā situācija šādām pārmaiņām ir labvēlīga, jo valdībā nav ne Aivara Lemberga Zaļo un zemnieku savienības, ne Ulda Seska Liepājas partijas, ne arī kādas no Rīgā pie varas esošajām partijām. Kā papildus argumentus ostu sistēmas pārbūvei Sondore-Kukule piesauc Ventspils domes opozīcijas deputātu sūdzības par Lemberga vadīto ostu un Amerikas tirdzniecības palātas iebildumus par Rīgas brīvostas darbu.

Saniknots par Sondores-Kukules plāniem ir Rīgas ostas valdes priekšsēdētājs un pilsētas vicemērs Andris Ameriks. "Es gribētu teikt, ka ZRP pārstāvjiem trūkst informācijas par to, kā vispār funkcionē ostas Latvijā. Tāpat no ostas neviens ar helikopteriem nelido. Tāpat viss notiek caur pilsētu, ir infrastruktūra, līdzīgi kā tas ir arī citās ostās gan Liepājā, gan Ventspilī. Līdz ar to aicinātu jebkuru jaunu ideju nopietni pārdomāt. Varbūt arī deleģēt attiecīgajiem ministriem savus pārstāvjus visās tajās ostās - Liepājā, Ventspilī un Rīgā, lai viņi kādu brīdi pastrādā, lai viņi redz, kā tas reāli dzīvē ir, kādas ir grūtības un kādas ir problēmas un pēc tam, kad jau tas ir redzams un saprotams, tad arī nākt ar kādiem priekšlikumiem," sacīja Ameriks.

ZRP par reformām gan vēl būs jāpārliecina Vienotība. Sondore-Kukule gan nolēmusi negaidīt līdz brīdim, kad ostas reformēs, un, lai labāk izprastu ostu darbu no iekšienes, viņa varētu kļūt par Rīgas brīvostas valdes locekli. Iespēja nokļūt ostā Sondorei-Kukulei pavērusies, jo savas vietas zaudē Zaļo un zemnieku savienības virzītie cilvēki. Visticamāk, Sondores-Kukules deleģēšana ostā tiks uzticēta vides ministram Sprūdžam. "Es pašlaik vēl negribu uz to jautājumu atbildēt ar jā vai nē. Mēs esam skatījuši vairākas kandidatūras," sacījis Sprūdžs.

Mērenāks par iecerēto reformu ir bezpartejiskais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Viņš vēl nav pārliecināts, vai būtu jāmaina ostu pārvaldes struktūra. Pavļuts uzskata, ka pirmais darbs ir uzlabot ostu pārvalžu kandidātu profesionalitāti un veicināt lielāku atklātību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē