Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

LRA rosina aizliegt sejas aizklāšanu publiskās vietās

Latvijas Reģionu apvienība izstrādājusi likumprojektu Par personas sejas aizklāšanas regulējumu publiskās vietās, kas par sejas aizklāšanu ar apģērbu publiskās vietās paredzēs sodu līdz 150 eiro, savukārt par personas piespiešanu aizklāt seju ar apģērbu publiskās vietās sods būs 350 eiro.

Likumprojekts paredz, ka publiskās vietās seju drīkstēs aizklāt personas, kuru darba veikšana vai dienesta pienākumu pildīšana prasa sejas aizklāšanu ar apģērbu. Tāpat aizliegums neattiektos uz sporta un mākslas pasākumiem, kā arī tradicionāliem kultūras svētkiem.

Kā skaidro partijā, attiecīgie grozījumi izstrādāti, ņemot vērā līdzšinējo Eiropas valstu pieredzi, un likuma mērķis ir palielināt sabiedrisko kārtību un drošību, cilvēkiem atrodoties publiskās vietās.

Partija ir nobažījusies par iespējamu dažāda līmeņa draudu palielināšanos, pieaugot patvēruma meklētāju un bēgļu skaitam no Āfrikas un Tuvo Austrumu valstīm. Tiek norādīts, ka teroristi un citi vardarbīgi noskaņoti indivīdi mēdz izmantot iespēju aizsegt seju ar apģērbu publiskās vietās, lai izraisītu nekārtības, bojātu īpašumus, kā arī radītu draudus personu veselībai un dzīvībai. Tāpēc daudzās Eiropas valstīs un pilsētās ir aizliegts publiskās vietās nēsāt apģērbu, kas aizklāj seju. Līdzīgs aizliegums ir spēkā Francijā, Beļģijā, Nīderlandē, Šveicē (Tičino kantonā), kā arī atsevišķās Itālijas un Spānijas pilsētās. Arī dažās Vācijas federālajās zemēs sievietēm, kuras strādā sabiedriskas nozīmes darbavietās, īpaši skolās un birojos, aizliegts nēsāt apģērbu, kas aizklāj seju.

"Cilvēki no citiem pasaules reģioniem nāk ar savu kultūru, saviem ieradumiem un tradīcijām. Savukārt mūsu uzdevums ir palīdzēt viņiem pēc iespējas ātrāk izprast vietējos ieradumus un tradīcijas. Jo savlaicīgāk un skaidrāk mēs definēsim šos sadarbības noteikumus, jo mazāk iespēju būs veidoties jaunām krīzēm un drošības izaicinājumiem nākotnē," saka LRA Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dainis Liepiņš.

Partijas pārstāvji arī min, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesa vairākos spriedumos ir atzinusi, ka aizliegums aizklāt seju publiskās vietās nav pretrunā ar reliģisko brīvību, runas brīvību, tiesībām uz pulcēšanos, kā arī nav diskriminējošs un atbilst cilvēktiesībām. Eiropas Cilvēktiesību tiesa norāda, ka šis aizliegums ir likumīgs, jo balstās idejā par pilsoņu kopīgu līdzāspastāvēšanu valstī.

Kā ziņots, 11.augustā intervijā LNT raidījumam 900 sekundes Valsts prezidents Raimonds Vējonis aicināja sākt diskusiju par nepieciešamību aizliegt vai atļaut Latvijā sabiedriskās vietās nēsāt musulmaņu galvassegas un citus apģērbus, kas aizsedz seju.

Pēc viņa teiktā, bēgļu jautājums ļoti labi parādīja, ka mūsu valsts daudzām lietām diemžēl nav gatava. Darba grupai, izstrādājot precīzas vadlīnijas par to, ko darīt ar bēgļiem, var nākties risināt arī jautājumu par parandžu nēsāšanas atļaušanu vai aizliegšanu un tas būtu jāizlemj jau laicīgi, uzskata Valsts prezidents.

Drošības policija (DP) aģentūrai LETA iepriekš komentējusi, ka neiebilst pret diskusijām par šo jautājumu, kurās tiktu izvērtēta gan starptautiskā pieredze, gan nepieciešamība pēc iespējamiem ierobežojumiem Latvijā. Tajā pašā laikā DP vēlas vērst uzmanību uz to, ka valstīs, kurās šāds aizliegums ticis ieviests, tas izraisījis vietējo musulmaņu kopienu protesta akcijas, kas atsevišķos gadījumos pāraugušas arī vardarbīgās sadursmēs ar policiju.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē