Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ministre ar ierobežotu piekļuvi darbam

Par ilgstošu liegumu valsts noslēpumiem, ilgajiem tiesu procesiem, narkotiku apkarošanu, cīņu pret alimentu nemaksāšanu un adopcijas veicināšanu tieslietu ministri Baibu Broku (VL!-TB/LNNK) izvaicā Romāns Meļņiks.

Fragments no intervijas!

Priekšvēlēšanu laikā deputātu kandidātus neintervējam, bet jūsu gadījums ir īpašs ar to, ka, būdama tieslietu ministre, rekordlaiku tiekat vētīta saistībā ar pielaides došanu valsts noslēpumiem. Kā skaidrojat šo situāciju?

Es patiesi paļaujos uz to, ka Satversmes aizsardzības birojs (SAB) savu darbu dara godprātīgi, un esmu pilnīgi pārliecināta, ka nav nekāda objektīva pamata, lai man šīs pielaides nebūtu. Vēl jo vairāk tāpēc, ka astoņus gadus man ir bijusi otrās kategorijas pielaide. Un atšķirība starp otro un pirmo ir minimāla. Drošības policija visus šos gadus manu darbu ir uzraudzījusi, jo strādāju ārkārtīgi sensitīvā jomā - aviācijā, kur mana atbildība bija pārstāvēt Latvijas valsts intereses ne tikai Eiropā, bet pasaulē kopumā. Man nav bijis neviena aizrādījuma vai norādes, ka es jebkādā veidā šo īpašo režīmu būtu jebkad pārkāpusi.

Vai šajā gadījumā nav vainīga iesaistīšanās politikā?

Nezinu, vienīgi bažas rada no dažādām augstām Vienotības amatpersonām jau sākotnēji izskanējušais, ka pielaides varētu nebūt. Tas man liek domāt, ka ir politiķi, kas mēģina to kaut kādā veidā ietekmēt.

Vai šī pielaižu sistēma vispār nav jāapgriež otrādi - visiem ministriem un deputātiem pielaidi iedod pēc noklusējuma principa, nu, varbūt ne visaugstākajā līmenī, bet lai var strādāt. Tad, ja dienestiem rastos kāds pamats bažām par konkrētām personām, to varētu atņemt, pamatojot, kāpēc. Lai nav tā, ka visi jau sākotnēji ir tādā kā aizdomās turamo statusā, bet pieņemot, ka visi godīgi.

Ja mēs skrupulozi skatāmies pēc konstitucionālās iekārtas, Satversme paredz, ka mums ir parlaments, ir prezidents, kas aicina sastādīt valdību, un mandātu, apstiprinājumu ministru darbam dod deputāti, tātad Saeima. Nekur nekādas īpašas procedūras nav paredzētas, ka kādam drošības dienestam būtu vēl augstākas tiesības.

Visu interviju lasiet pirmdienas, 19.maija, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē