Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Muižnieks: 50 000 eiro sods Tvnet var negatīvi ietekmēt mediju brīvību Latvijā

Komentējot Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru ziņu portālam Tvnet.lv par Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) amatpersonu "goda un cieņas aizskaršanu" uzlikta 50 000 eiro liela soda nauda, Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks norādījis, ka šādam lēmumam var būt negatīva ietekme uz mediju brīvību.

"Rīgas apgabaltiesas lēmumam uzlikt 50 000 eiro lielu soda naudu portālam Tvnet.lv par Nacionālās operas reputācijas graušanu ar viedokļa rakstu var būt kaitīga ietekme uz mediju un publiskās izteiksmes brīvību Latvijā," teikts Muižnieka preses dienesta izplatītajā paziņojumā.

Lai gan, izskatot apelācijas sūdzību, tiesa samazinājusi zemākās instances uzlikto sodanaudu, tā tik un tā ir nesamērīgi augsta Latvijas situācijā, norādījis Muižnieks.

Viņš atzinis, ka rast "atbilstošu līdzsvaru starp tiesībām uz reputācijas aizsardzību un izteiksmes brīvības nodrošināšanu nav viegls uzdevums", taču tas ir svarīgi, lai neradītu draudus runas brīvībai.

Jau vēstīts, ka Rīgas apgabaltiesa vakar apelācijas instancē daļēji apmierināja LNOB prasību pret portālu Tvnet.lv saistībā ar viedokļrakstu par telpu izīrēšanu Krievijas mākslinieka Igora Krutoja privāta pasākuma rīkošanai 2014.gada 29.jūlijā.

Lietu izskatīja trīs tiesneši Dzintras Zvaigznekalnas-Žagares vadībā.

Tiesa uzlika par pienākumu Tvnet publicēt atvainošanos par LNOB un šīs iestādes amatpersonu - Zigmara Liepiņa, Ineses Eglītes un Dainas Markovas - goda un cieņas aizskaršanu un par labu LNOB piedzina 50 000 eiro.

Salīdzinot ar pirmā instances spriedumu, kas arī izpelnījās asu mediju profesionāļu kritiku par vārda brīvības apdraudēšanu, apgabaltiesa piedzinusi mazāku summu, jo Vidzemes priekšpilsētas tiesa pērn lēma no Tvnet piedzīt 129 873 eiro.

Rīgas apgabaltiesa arī nolēma piedzīt no Tvnet par labu atbildētājiem izdevumus, kas samaksāti par advokāta palīdzību, taču mazākā apmērā, nekā to lēma pirmās instances tiesa.

Apgabaltiesas pasludināto spriedumu 30 dienu laikā kasācijas kārtībā var pārsūdzēt Augstākajā tiesā. Motivēts spriedums būs pieejams 7.februārī.

Strīda būtība ir tajā, ka Tvnet.lv 2014.gada 4.augustā savā portālā publicēja viedokļrakstu ar nosaukumu Kā Latvijas Nacionālā opera kļuva par Putina galma publisko namu. Tā autors ir persona, kas raksta ar pseidonīmu Olivers Everts.

LNOB ieskatā, autors "nepieļaujami rupji un aizskaroši" vēršas pret LNOB un tās vadību par operas telpu izīrēšanu Krutoja privāta pasākuma rīkošanai. "Publicējot minētos izteikumus, atbildētājs ir aizskāris prasītāju Satversmes 95.pantā nostiprinātās tiesības uz goda un cieņas aizsardzību un pārkāpis likumu "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem", kas aizliedz publicēt informāciju, kura aizskar fizisko un juridisko personu godu un cieņu un ceļ tam neslavu," iepriekš norādīja LNOB pārstāvji.

Ņemot vērā, ka Tvnet.lv noliedz pārkāpuma izdarīšanas faktu, LNOB vērsās tiesā.

Portāla Tvnet.lv galvenā redaktore Zita Lunde jau pēc pirmās instances tiesas komentēja, ka portāls spriedumam nepiekrīt un to uzskata par pilnīgi nepamatotu. "Pārlasot argumentāciju, rodas jautājums, vai tiesai ir izpratne par mediju un žurnālistu pienākumiem, tas ir, skaidri nodalīt viedokli no ziņām, kas šajā gadījumā tika ievērots pilnībā. Žurnālisti var lietot dažādus izteiksmes līdzekļus, lai savu viedokli lasītājam pasniegtu saprotamā valodā, izmantojot tēlainus izteiksmes līdzekļus," norāda Lunde.

"Viedokļi ir subjektīvu uzskatu žurnālistikas žanrs. Tā nav ziņa," skaidroja galvenā redaktore.

Top komentāri

Andris
A
Par to,ka prasta lamāšanās nav vārda brīvība, nu jau visi ir vienisprātis. Pašlaik notiek kaulēšanās par soda lielumu Žetons Zigmaram Liepiņam
Arturs Nagliņš
A
Tas ir idiotisks un morāli ļoti kropls purpinājums: "Viņš atzinis, ka rast "atbilstošu līdzsvaru starp tiesībām uz reputācijas aizsardzību un izteiksmes brīvības nodrošināšanu nav viegls uzdevums", taču tas ir svarīgi, lai neradītu draudus runas brīvībai." 1) Nav jāatrod "līdzsvars" starp lamāšanos un sodu par lamāšanos; 2) lamāšanās nerada draudus vārda brīvībai; 3) vārda brīvībai draudus rada idiotu amorālā vēlēšanās uzturēt dialogu ar tiem, kuri lamājās.
Elmārs
E
Tiesa lēma... un muižnieki var iet ieskrieties...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē