Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Muižnieks: Kategoriska atteikšanās uzrunāt Latvijas krievus viņu valodā ir kļūda

Kategoriska atteikšanās uzrunāt Latvijas krievus viņu valodā ir kļūda, jo tādā gadījumā krievvalodīgie pilnībā paliks Krievijas informācijas telpas ietekmē, otrdien LNT raidījumā 900 sekundes sacīja jaunievēlētais Eiropas Padomes (EP) cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks, kurš iepriekš bijis arī īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās un Latvijas Cilvēktiesību un etnisko studiju centra vadītājs.

Pēc viņa domām, līdz šim partijas vispār ir maz mēģinājušas uzrunāt cittautiešus. "Ja viņus neuzrunās viņu valodā, viņi jau nesadzirdēs. Te ir jāatrod veselīgāks līdzsvars starp valsts valodas stiprināšanu un viņu uzrunāšanu. Citādi viņi pilnīgi dzīvo Krievijas informācijas telpā," teica eksperts.

Muižnieks arī norādīja, ka labs rādītājs tam, vai Latvija kļūst integrētāka, būs partiju spēja apvienot dažādu tautību biedrus un vēlētājus.

"Es ļoti gaidu to brīdi, kad būs politiskās partijas, kas apvienos gan latviešus, gan krievus, gan citus. Līdz šim ir bijis grūti piesaistīt krievu balsis, nezaudējot latviešu balsis. Tas būs labs rādītājs, īpaši politiskajā līmenī, vai Latvija kļūst integrētāka," teica Muižnieks.

Viņš vērtēja, ka 18.februārī gaidāmais referendums par krievu valodu kā otru valsts valodu un ar to saistītie jautājumi ir "politisks kašķis", jo integrācijas process notiek arī par spīti valsts politikai, kas ir tikai viens no daudziem faktoriem.

"Uzskatu, ka ir bijušas arī lielas neveiksmes, īpaši pēdējos gados. Bet arī, pirms mēs sākām lietot vārdu "integrācija", bija lielas neveiksmes. Daudz kas tika nogulēts vai izdarīts par vēlu," sacīja Muižnieks, paužot cerību, ka pēc 18.februāra atsāksies uz Eiropas vērtībām balstīts dialogs.

"Pats galvenais, manuprāt, ir atrast veidus, kā veicināt kontaktus un sadarbību starp cilvēkiem. To var stimulēt ar finansējumu, projektiem. Ja ir atsevišķas skolas, jānodrošina, lai ir dialogs starp bērniem šajā vecumā. Galvenais, lai cilvēki nedzīvo izolēti viens no otra, jo tad rodas aizspriedumi," viņš teica.

Jau vēstīts, ka 18.februārī notiks tautas nobalsošana par grozījumiem Satversmē, kuros paredzēts noteikt krievu valodai valsts valodas statusu.

Lai grozījumi stātos spēkā, par tiem jānobalso vismaz 771 350 pilsoņiem.

Top komentāri

lvpilsonis
l
Tu ASV dzimušais,tātad ne īsti latvietis ar savu sievu Venecuēlā dzimušu arī ne īsti latvieti ,nesakiet kas man jādara. Un es neteikšu,uz kurieni Jums ir jāiet...
Nemasons
N
Tad šitas lielais Rotšildu Eiropas integrators - lielkrievu šovinistisko imperiālistu pakaļlaiža tagad sāks mūs latviešus integrēt Lielkrievijā? Vienkārši fantastiski, cik zemu cilvēks var nolaisties! Droši vien masons - melnās iluminātu kabalas loceklis... Rietumos jau tādi daudz ir sagatavoti.Nav jau pirmais tāds, kas Latvijā uzdarbojas. Eu, kura masonības pakāpe tev ir? 33 vai 34? Vai tomēr ne tik augsta? Varbūt tomēr piebremzē, jo tu nezini, (ja esi zemākas pakāpes masons), bet ņem vērā, ka norietošā iluminātu valdīšanas ēra jau tuvojas savam galam. Tas pienāks jau šogad, un tev būs jāatbild, pirmkārt, likumīgas cilvēciskās tiesas priekšā par sastrādāto. Par otro - Radītāja spriesto tiesu neizteikšos - tu pats labi zini un saproti kāds būs tavs spriedums Pastarajā tiesā!
Sēlis
S
Muižniek, tu esi savas mātes kļūda,žel ka viņa tevi piedzemdēja.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē