Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Muižnieks: Liela daļa krievu nekad neasimilēsies

Domāju, ka liela daļa krievu nekad neasimilēsies. Neesmu vēl Latvijā saticis nevienu krievu, kurš būtu aizmirsis krievu valodu, tāpēc uzskatu, ka asimilācija, ja arī notiek, tad ļoti lēni un ļoti retos gadījumos, trešdienas intervijā _Latvijas Avīzei _sacīja Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs, bijušais Latvijas sabiedrības integrācijas ministrs, pētnieks Nils Muižnieks.

"Cits jautājums, vai notiek integrācija, marginalizācija vai segregācija. Patiesībā viens un tas pats cilvēks var piedzīvot visu no minētā. Cilvēks, kurš ļoti labi integrējas, kāda iemesla pēc var pēkšņi sajusties ļoti atsvešināts un nevēlēties vairs piedalīties integrācijā," uzskata N.Muižnieks.

Viņaprāt, cerēt, ka Latvija nākotnē kļūs etniski viendabīga, ir diezgan nereāli. "Tieši otrādi – Latvija kļūs daudzveidīgāka, jo nākamajos divdesmit gados pieredzēsim, ka visas Austrumeiropas valstis arī taps par imigrācijas valstīm. Čehijā, Polijā un Ungārijā tas jau notiek," laikrakstam norādīja Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs. Viņš uzskara, ka gadījumā, ja Latvijas ekonomika attīstīsies un demokrātija nostiprināsies, Latvija kļūs par daudz pievilcīgāku vietu migrantiem. "Labāk gribētu redzēt tādu Latviju, kurā iebrauc, nevis no kuras izbrauc, kaut tas, protams, radīs jaunas cilvēktiesību problēmas un izaicinājumus," piebilda N.Muižnieks.

Uz jautājumu, vai tā ir diskriminācija, ja Latvijā latviešu jaunieši nevar atrast darbu tāpēc, ka nemāk krievu valodu, N.Muižnieks atzina, ka nē, ja to prasa darba specifika. "Bet, ja šī prasība ir nepamatota un darbā krievu valodas prasme nav vajadzīga, tad gan tā ir diskriminācija. Par diskrimināciju uz valodas pamata ir ļoti maz tiesu prakses gan valstīs, gan Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Patiesībā ļoti grūti noteikt šo robežu, kad ir diskriminācija uz valodas pamata un kad nav. Latvijā par to bijis maz diskusiju, tāpat kā par to, cik pamatotas ir latviešu valodas prasmes prasība – kādā profesijā kādā līmenī šī valodas prasme tiešām nepieciešama," Latvijas Avīzei teica N.Muižnieks.

Top komentāri

Kurā valstī kaut vienam NAV
K
vajadzīga valsts valoda? Kurā valstī, strādājot jebkurā darbā, NAV vajadzīga valsts valoda? Kurā valstī var nopirkt maizi, nezinot valsts valodu? Kurā valstī VAR uzrunāt jebkuru pilsoni ne valsts valodā? Kurā valstī, ieejot lielā tirdzniecības centrā (Galerija Centrs), jūs dzirdēsiet uzaicinājumu iepirkties NE VALSTS VALODĀ, bet latviski tas izpaliks? Kurā valodā sveša valsts ( Krievija) drīkst rīkot BEZMAKSAS ŠĪS VALSTS VALODAS APGUVES KURSUS, lai pamatiedzīvotāji varētu dabūt darbu paši savā valstī? KURĀ? Jā jūtamies diskriminēti un segregēti! Un Muižniekam jādara viss, lai tā nebūtu! Kuras valsts ES deputāti cīnās par kaimiņu valsts, ne nosūtītājas valsts cilvēku interesēm? Visos jautājumos ir tikai viena valsts atbildei, un tā ir Latvija ar tās varas pārstāvjiem, kas vairāk kā 20 gadu laikā nav spējuši atjaunot valsti pēc okupācijas par pilnvērtīgu un komfortablu pamatiedzīvotājiem. Tie esam mēs paši-latvieši!
muižnieks
m
Kā simpatizēja kolonistiem un pctvl toreiz tā turpina tagad
Raivo
R
Protams. Un tieši pateicoties tādiem Muižniekiem. Kuri gadu no gada viņiem sola bez problēmu pilsonību. Tie arī gaida tādu dāvanu. Kā saka paši - " Hoļavu" Ja nebūtu tādu integrācijas pseido " Profesionāļu" Muižnieku, tie varbūt sāktu arī ciewnīt šo valsti un mācīt tās valodu. Par tādiem arī Dombrovskis runā - nespējnieks, kas pat nesaprot, ko runāt un darīt amatā , kuru aizņem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē