Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Neatkarīgie deputāti: Jābeidz "stiept gumija" ar e-vēlēšanu ieviešanu Latvijā

Neatkarīgo deputātu grupa uzskata, jābeidz "stiept gumija" ar e-vēlēšanu ieviešanu Latvijā un Koalīcijas padomes sēdē rosināja rosinājusi, ka jau līdz 2013. gada pašvaldību vēlēšanām vai vēlākais - līdz 2014. gada Saeimas vēlēšanām nodrošināt Latvijas iedzīvotājiem iespēju balsot internetā, izmantojot elektronisku identifikāciju, portālu Diena.lv informēja Neatkarīgo deputātu grupas pārstāve Ginta Šveicere.

Jau ziņots, ka pirmdien koalīcijas sadarbības padome konceptuāli atbalstīja Zatlera Reformu partijas (ZRP) frakcijas deputātu izstrādātos grozījumus Vēlētāju reģistra likumā. Padome uzskata, ka grozījumu īstenošanu veicinātu elektroniskā balsojuma sistēmas ieviešana, portālu Diena.lv informēja ZRP.

"Attiecībā uz e - vēlēšanu ieviešanu Latvijā "gumija ir stiepta" jau pārāk ilgi, mums beidzot ir jāsāk rīkoties. Nevienam nav šaubu, ka e- vēlēšanas ir instruments, kas būtiski atvieglotu valsts iedzīvotāju iespējas piedalīties balsošanā, kā arī veicinātu vēlēšanu aktivitāti. Turklāt daudzviet pasaulē tas jau sen nav nekas svešs un šī sistēma sevi ir pierādījusi kā uzticama un droša," uzsver Neatkarīgo deputātu grupas pārstāvis Jānis Upenieks.

Deputāti norādīja, ka Igaunijā, elektroniskās balsošanas sistēma pirmo reizi tika izmantota jau 2005. gada pašvaldību vēlēšanās un kopš tā laika tā ar katrām vēlēšanām kļūst aizvien populārāka un pieprasītāka vēlētāju vidū. "Lai gan pēdējo gadu laikā jautājums par e-vēlēšanu iespēju nodrošināšanu Latvijā ticis atlikts vairākkārt, sabiedrībā arvien uzskatāmāk redzams, ka Latvija ir gatava e-vēlēšanām. Pirmkārt arvien lielākam iedzīvotāju skaitam ir pieejams internets ar stabilu pieslēgumu, otrkārt Latvijas iedzīvotāji aizvien biežāk ir arī gatavi veikt ikdienas darījumus un izteikt savu viedokli elektroniskajā vidē," skaidroja deputāti.

"To, ka Latvija ir gatava e-vēlēšanām pierāda arī lielā interese par tautas skaitīšanas iespējām elektroniskajā vidē. Uzskatu, ka Latvijā jau 2013. gada pašvaldību vēlēšanās, vai vēlākais 2014. gada Saeimas vēlēšanās, iedzīvotājiem jānodrošina iespēja balsot arī elektroniski," tā J. Upenieks.

Vienlaikus gan viņš norādīja, ka ir jāatrisina daudz jautājumu - jau ieviešanas pirmajā stadijā ir jāstrādā pie metodēm kā veicināt iedzīvotāju uzticību dalībai vēlēšanās, izmantojot internetu, kā arī jāsaprot, kā plašākas sabiedrības acīs padarīt interesantu e-parakstu, jāskaidro tā iespējas, lai cilvēki būtu ieinteresēti tā lietošanā. Lai pārrunātu šos jautājumus deputāts iecerējis jau tuvākā laikā arī personīgi tikties ar Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju Arni Cimdaru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē