Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

NVD: Finansējums reģionālajām slimnīcām samazināts, lai vairāk naudas piešķirtu lielajām universitātes slimnīcām

Finansējuma apjoms reģionālajām slimnīcām par ambulatorajiem pakalpojumiem samazināts, lai finansējumu šogad palielinātu Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai, Paula Stradiņa klīniskajai universitātes slimnīcai un Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Māra Āboliņa, plānotais kopējais ambulatoro pakalpojumu finansējums valstī šogad, salīdzinot ar 2015.gadu, nav samazināts.

Tomēr tā kā Austrumu un Stradiņa slimnīcās ir liels pacientu pieprasījums pēc pakalpojumiem, īpaši pēc onkoloģisko slimību diagnostikas, ārstēšanas un uzraudzības, kā arī pēc citu sarežģītu un specifisku medicīnas pakalpojumu saņemšanas, šogad lielāku ambulatoro pakalpojumu finansējuma daļu ir plānots novirzīt tieši šīm slimnīcām.

Tāpat lielāku pieprasījumu abās minētajās slimnīcās lielā mērā veido arī pacienti no reģioniem, stāstīja Āboliņa. Kā rāda Austrumu slimnīcas apkopotā informācija, vairāk nekā puse no ambulatorajām vizītēm 2015.gadā bijusi pacienti no reģioniem.

NVD skaidro, ka finansējums pārdalīts, lai esošā finansējuma ietvaros meklētu risinājumus finansējuma plūsmas novirzīšanai atbilstoši pieprasījumam. Tāpat ambulatoro pakalpojumu finansējumu plānots palielināt arī Bērnu slimnīcai.

Kā sarēķinājis NVD, pārvizot finansējumu Austrumu slimnīcai, sekundāro ambulatoro pakalpojumu finansējums pieaugs par 606 387 eiro, proti, no 15 734 376 eiro pērn līdz 16 340 763 eiro šogad.

Savukārt Stradiņa slimnīcai ambulatoro pakalpojumu finansējums no 18 410 789 eiro 2015.gadā pieaugs līdz 18 771 030 eiro šogad. Kopumā slimnīca saņems papildu 360 241 eiro.

Bērnu slimnīcai finansējuma apjoms pieaugs par 254 295 eiro. Ja pagājušajā gadā slimnīcas finansējums ambulatorajiem pakalpojumiem bija 4 726 103 eiro, tad šogad tas būs 4 980 398 eiro apmērā.

Jau ziņots, ka šī gada līgumi par ambulatoro pakalpojumus sniegšanu reģionālajām slimnīcām ir ievērojami mazāki nekā pērn, un slimnīcas pagaidām atsakās tos parakstīt.

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs, Latvijas reģionu slimnīcas ir saņēmuši šī gada līgumus par ambulatoro pakalpojumu sniegšanu Latvijas reģionu iedzīvotājiem. Salīdzinot ar pērno gadu, līgumu apjoms ir ievērojams mazāks, kas nozīmē būtisku apgrūtinājumu reģionu iedzīvotājiem saņemt ambulatoros pakalpojumus, kā arī rindu pagarināšanos, norādīja Kalējs.

Līdz ar to slimnīcu vadītāji pašreiz atturas parakstīt piedāvātos līgumus un vēlas saņemt skaidrojumu par finansējuma samazinājumu gan no Veselības ministrijas (VM), gan NVD.

Biedrības un NVD tikšanās šajā jautājumā plānota 31.martā. Pēc tikšanās rezultātu izvērtēšanas Latvijas slimnīcu vadītāji kopā ar savu reģionu pašvaldībām lems par tālāko rīcību un līguma parakstīšanu, kā arī informēs savu reģionu iedzīvotājus par iespējām šogad saņemt veselības aprūpes pakalpojumus savās reģiona slimnīcās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē