Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

(papildināta 14:51) - Zande: Iespēja agrāk pensionēties būtu kā valsts pateicība par bērnu audzināšanu

Par rosinājumu samazināt pensionēšanās vecumu atkarībā no bērnu skaita Latvijas daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienība (LDĢBA) cīnījusies jau vairākus gadus, tomēr vienmēr saskārusies ar pretestību no Labklājības ministrijas (LM) puses, Dienai atzina LDĢBA priekšsēdētājs Leonīds Mucenieks. 
Šobrīd vecākiem, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem un kuri uzaudzinājuši līdz astoņu gadu vecumam piecus vai vairāk bērnus, var pieprasīt vecuma pensiju piecus gadus pirms likumā noteiktā vecuma. Taču LDĢBA latiņu vēlas laist zemāk un ļaut agrāk pensionēties arī vecākiem, kuri uzaudzinājuši trīs vai četrus bērnus. "Mūsu ierosinājums bija, ka varētu četru bērnu vecāki četrus gadus iepriekš, trīs bērnu vecāki trīs gadus iepriekš," stāsta L. Mucenieks. 

L. Mucenieks skaidro, ka apvienība par to cīnās jau sen, taču vienmēr atduras pret LM pretestību. "Ministrija pilnīgi neko negrib mainīt un pilnīgi negrib klausīties tajā aspektā, ka bērnu audzināšana arī ir darbs, ko būtu jānovērtē," uzskata apvienības priekšsēdis.

"Tās ir tādas akmeņainas atbildes, ka neko nedrīkst kustināt, ka ar budžetu ir ļoti smagi, tuvākajos gados nekas neuzlabosies un līdz ar to mainīt neko nevar. Taču tas moments, ka kaut kādā veidā būtu jānovērtē šis darbs, ko arī vecāki ir darījuši valsts labā un audzinājuši nodokļu maksātājus, kas turpmāk nesīs nodokļus valstij, tas vispār netiek ņemts vērā," pauž L. Mucenieks.

Diena jau vēstījusi, ka Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas deputāti otrdien sēdē diskutējuši par LDĢBA virzīto ideju un atzinuši, ka iespēja nākotnē saņemt pensijas ir cieši saistīta ar dzimstību, tāpēc nepieciešams runāt par iespēju samazināt pensionēšanās vecumu atkarībā no bērnu skaita. Par spīti tam L. Mucenieks ir visai skeptisks, ka viņu iecere varētu tuvākajā laikā realizēties. 

"Ņemot vērā to, ka LM jau tā diezgan kategoriski izteikusies, ka viņa negrib dot šo bonusu un iespēju priekšlaicīgi pensionēties, tad es godīgi sakot neceru," saka L. Mucenieks.

Piecu bērnu mamma Diāna Zande norāda, ka diez vai tas varētu krasi uzlabot dzimstības rādītājus, tomēr tas būtu labs žests no valsts puses. "Man ir pieci bērni un es katrā ziņā vēlētos saņemt šādas privilēģijas. Patiesībā ne privilēģijas, bet tas ir kā valsts pateicība par ieguldīto darbu bērnu audzināšanā. Tas tiešā veidā nesekmētu demogrāfiskos procesus, taču tai pat laikā ir vajadzīgi šādi soļi," pauž D. Zande.

Arī viņa tāpat kā L. Mucenieks norāda, ka ģimenes, kura ir izaudzinājusi trīs vai sešus bērnus, valstij ir devušas lielu labumu un izaudzinājušas nākamās darba rokas, tādēļ tai būtu jāsniedz kaut kas pretī. 

Rosinājumu atzinīgi vērtē arī Latvijas pensionāru federācijas (LPF) vadītāja Aina Verze, kura uzsver, ka apsveicama ir jebkura iniciatīva – gan morāla, gan materiāla, kas atbalstītu ģimenes ar bērniem. "Un ne tikai jaunās ģimenes, bet principā ģimenes ar bērniem. Tas psiholoģiski dod pozitīvu skatījumu uz valdības attieksmi pret ģimenēm, tā kā es noteikti atbalstu," saka A. Verze. 

Diskusijas par to bijušas arī LPF un līdz šim izskanējušas dažādas domas un priekšlikumi par to, kādi nosacījumi būtu noteiktam bērnu skaitam ģimenē. "Te vēl ir ļoti plaša saruna, bet es tikai varu pateikt, ka mēs atbalstam," pauž A. Verze. 

Viens no likuma Par valsts pensijām mērķiem ir ieinteresēt darbspējīgā vecuma iedzīvotājus pilnībā iesaistīties sociālajā apdrošināšanā un pēc iespējas ilgāk turpināt darbu, nepieprasot pensiju, lai pēc darba pārtraukšanas aprēķinātās pensijas apmērs būtu lielāks, Dienai norādīja Labklājības ministrijas preses pārstāve Liene Užule.

"Ekonomiskās  krīzes  rezultātā, samazinoties strādājošo skaitam un darba ienākumiem - līdz ar to samazinoties arī ieņēmumiem speciālajā budžetā, no kura tiek finansētas pensiju sistēmas 1.līmeņa pensijas, kā arī pārējie sociālās apdrošināšanas  pakalpojumi, un pieaugot gan pensionāru skaitam, gan atsevišķu pakalpojumu saņēmēju skaitam, speciālā budžeta pašfinansēšanās un līdz ar to pensiju sistēmas ilgtspēja ir apdraudēta. Ņemot vērā kopējo situāciju, uzskatām, ka izveidot sīkāku gradāciju, lai varētu doties pensijā ātrāk atkarībā no izaudzināto bērnu skaita, tomēr nav izmantojams kā mehānisms ar mērķi atrisināt pašreizējo demogrāfisko situāciju valstī. Bez tam, Latvijas pensiju sistēma saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem jau piedāvā atvieglojumu doties pensijā piecus gadus ātrāk daudzbērnu vecākiem, tas ir, ja ir pieci vai vairāk bērni. Jebkādu jaunu garantiju  un atvieglojumu ieviešana saistīta ar papildus finansiālo resursu nepieciešamību."

(papildināts ar pēdējām divām rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskais faktors Miltons

Amerikas Savienoto Valstu Floridas pavalsti sasniegusī augstākās, piektās, kategorijas viesuļvētra Miltons posta ne tikai Floridu un ASV ekonomiku – Miltons un tā priekštece, kategoriju zemākā vie...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē