Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Pediatre: Jaunieši neapzinās lietošanas sekas

Jaunieši neizprot, kādas var būt enerģijas dzērienu lietošanas sekas, tādēļ priekšlikums aizliegt pārdot enerģijas dzērienus līdz 18 gadu vecumam ir apsveicams, portālam Diena.lv sacīja medicīnas sabiedrības ARS pediatre Astrīda Dzirniece.

"Es viennozīmīgi vērtēju šo priekšlikumu pozitīvi. Es esmu redzējusi jauniešu, īpaši pusaudžu, reakcijas pēc enerģijas dzērienu lietošanas. Jaunieši dzēra enerģijas dzērienus, lai ilgāk pasēdētu pie datora. Viņi bija nemierīgi, uzbudināti, negulējuši. Pēc enerģijas dzērienu lietošanas pacēluma, kas ir īslaicīgs, viņiem iestājas spēka izsīkums, var būt pat elpošanas un sirdsdarbības traucējumi tīri neiroloģisku simptomu rezultātā," sacīja pediatre. 

Viņasprāt, šāds priekšlikums ir apsveicams, jo bērns un jaunietis nespēj izprast enerģijas dzērienu lietošanas sekas. "Viņi redz, ka tas dod īslaicīgu uzmundrinājumu un enerģijas pieplūdumu, bet viņi nesaprot, ka pēc tam organismam rodas izsīkums, nespēks. Viņi neapzinās tās sekas, kas var būt pēc tam," uzsvēra A.Dzirniece. Viņa arī sacīja, ka smagas sekas var būt, ja enerģijas dzērienus lieto kopā ar alkoholu. "Man ir bijušas pārrunas ar stacionārā nonākušiem pusaudžiem, kuri bieži vien pirms tam nedzird, ko viņiem saka pieaugušais. Viņš nesaprot līdz tam brīdim, kamēr saskarās ar sekām," teica pediatre.

Viņa stāstīja, ka ar skumjām noraugās veikalos uz jauniešiem un bērniem, kuri pērk šādus dzērienus. "Man kā novērotājam nav tiesības iejaukties, bet tas izraisa dziļas pārdomas," piebilda pediatre.

Pediatre domā, ka, pieņemot šādu lēmumu, valstiskā ziņā varētu būt citādāk. "Protams, jāseko līdz, lai nepārdod veikalos un arī prasa dokumentus uzrādīt, tāpat kā tas ir, kad pērk alkoholiskos dzērienus," uzsvēra pediatre.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē