Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Rozentāle: Latvijas veselības aprūpes sistēma stagnē, tāpat kā visa valsts

Latvijas veselības aprūpes sistēma stagnē, tāpat kā visa valsts, intervijā Neatkarīgajai atzīst Latvijas Infektoloģijas centra vadītāja, bijusī veselības ministre Baiba Rozentāle (SC).

Latvijas veselības aprūpes problēma, viņasprāt, ir tā, ka visu laiku ir mēģinājumi jaukt medicīnisko palīdzību, kas nepieciešama tūlīt, ar profilaktisko darbu. Pat vislabākās profilakses gadījumā slimības tomēr eksistēs, teic Rozentāle, mudinot neatņemt finansējumu slimnīcām.

"Mēs, būdami Eiropas Savienības valsts, esam vienojušies, ka ārstēsim atbilstoši mūsdienu medicīnas iespējām. Pilnīgi citas izmaksas būtu, ja mēs ārstētu kā padomju laikā - nebija pieejami nedz vajadzīgie medikamenti, nedz tehnoloģijas. Šobrīd medicīniskā palīdzība turas uz mediķu komandu, kuras sastāvā ir labi profesionāļi - ārsti, ārstu palīgi, medicīnas māsas. Labi ārstēt ir iespējas, taču tam visam līdzi neseko finansējums," secina B.Rozentāle.

"Visu laiku mēs cenšamies pierādīt to, ko vispār nav iespējams pierādīt, proti: nevaram mēs turēt Eiropas līmeni, ja mūsu medicīniskajai aprūpei tiek vismazākais procents no iekšzemes kopprodukta! Tas ir politiskās gribas jautājums: labi, mēs varbūt nevaram atļauties 6-7% no iekšzemes kopprodukta, bet varbūt tomēr varam atļauties 4%?" jautājoši norāda B. Rozentāle.

B.Rozentāle norāda, ka, rakstot valdības deklarāciju, tika spriests lielāku finansējumu medicīnai paredzēt uz kādu 2014.gadu. "Tas taču nav nopietni: valdības deklarāciju taču raksta viena konkrēta valdība! (...) Deklarācijām nav pēctecības - nāks cita valdība un rakstīs savu deklarāciju. Tāpēc kopumā domāju: tas, ko dara mediķi, ir labi, un viņi var vēl labāk, taču nepietiekama finansējuma apstākļos ir iestājies haoss. Pacienti nezina, par ko viņiem ir un par ko nav jāmaksā, arī mediķi nejūtas šajā situācijā komfortabli," piebilda Rozentāle.

Laikā, kad B.Rozentāle bija veselības ministre, tika likvidēta Sabiedrības veselības aģentūra (SVA). Viņa uzskata, ka tas bija pareizi, jo tika ieekonomēti 30 miljoni latu. "Tāpēc man vēl jo lielāks izbrīns, ka tagad šī struktūra ir atjaunota. 2012.gada 1.aprīlī izveidoja Slimību profilakses un kontroles centru, paņemot no Infektoloģijas valsts aģentūras epidemioloģisko dienestu.Finanšu ministrija bija pret jaunas institūcijas izveidi. Un ko tad Slimību profilakses un kontroles centrs tagad dara? Atkal izdod tos bukletus? Klijānu ielā 7 vairākas telpas bija pilnas ar bukletiem par sirds veselību un citām lietām. Tas labi! Bet kāpēc tie bukleti nebija nonākuši tur, kur tiem jābūt? Poliklīnikās, ģimenes ārstu kabinetos, uzgaidāmajās telpās? Cilvēks gaida rindā, paņem bukletu un palasa. Bet bukleti bija izdoti, nauda samaksāta un viss atstāts mēslainē."

Savukārt Rīgas 1.slimnīcas faktiski likvidācijā, atņemot tai neatliekamās palīdzības funkciju, Rozentāle ir gatava atzīt atsevišķas kļūdas, tomēr uzsver: "Ja mans lēmums būtu bijis nepareizs, pēc manis bija trīs ministri, kas varēja šo slimnīcu atjaunot kā neatliekamās palīdzības slimnīcu."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Bažas par drošību un turību

Latvijas iedzīvotāju apmierinātība ar dzīvi ir zema. To atklāj Eiropas Savienības (ES) statistikas biroja Eurostat pētījums, kas attiecas uz ES dalībvalstīm 2023. gadā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē