Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Rozenvalds: Ar nekonkrētību valdības veidošanā Vienotība cenšas defektu pārvērst par efektu

Ar nekonkrētību valdības veidošanā partija Vienotība "cenšas pārvērst defektu par efektu", cīnoties par lielāko ministru portfeļu skaitu, aģentūrai LETA pauda Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes dekāns un politologs Juris Rozenvalds.

Viņš sacīja, ka nekonkrētība valdības veidošanas procesā gan no premjera amata kandidāta Māra Kučinska (ZZS), gan no Vienotības puses pašlaik ir likumsakarīga, jo šādi "Vienotība" cenšoties "saglabāt pēdējo, kas partijai palicis pēc pieļautajām kļūdām". Rozenvalds prognozē, ka valdības veidošanas process, visticamāk, nenoslēgsies ātrāk par februāra sākumu un Vienotībai būs grūti vienoties par sešu pieprasīto ministru portfeļu iegūšanu.

Politologs akcentēja, ka Vienotība nekādā gadījumā nevēlas palikt ārpus valdības, jo tas sagādātu problēmas nākotnē.

Mazo Saeimas frakciju un Saskaņas deputātiem paziņojot, ka viņi neatbalstīs valdību, kurā paši netiks iesaistīti, pašreizējās koalīcijas partijām neatliek nekas cits kā vienoties par valdību savā starpā, uzsvēra politologs. "Vienotība mēģina sadalīt ministru portfeļus atbilstoši frakciju lielumam, viņiem ir lielākā frakcija no trim, tādēļ vēlas sešu ministru amatus," komentēja Rozenvalds, norādot, ka šī cīņa par ministru portfeļiem nebūs viegla, jo interesi par atsevišķām ministrijām, īpaši Satiksmes ministriju, izrādījušas vairākas partijas.

"Vienotība pieprasījusi arī tieslietu ministra portfeli, kas pašreiz iedalīts nacionālai apvienībai, domāju, ka tas ir zināma veida mēģinājums atdarīt viņiem par pārestībām, kas nodarītas, neatbalstot neoficiāli virzīto kandidāti Solvitu Āboltiņu," sacīja eksperts.

Rozenvalds nevēlējās prognozēt, kuras no sešām pieprasītajām ministrijām Vienotība varētu iegūt pārraudzībā, atzīstot, ka tas būs atkarīgs no daudziem apstākļiem un personīgajām attiecībām, tomēr viņš minēja, ka droši varot apgalvot, ka partijai "nost neņems" Ārlietu un Iekšlietu ministriju, uz kurām diez vai būšot citi pretendenti, kā arī problemātisko Izglītības un zinātnes ministriju.

"Domāju, ka pašreiz partiju starpā būs spēlēšanās, cik tālu kurš var iet, taču pēc laika būs atkal miers mājās. Tas gan nebūs rīt no rīta. Grūti prognozēt, bet domāju, ka valdības veidošana nenoslēgsies ātrāk par februāra sākumu," pauda Rozenvalds.

Kā ziņots, visas trīs opozīcijas partijas apņēmušās neatbalstīt Kučinska valdību. Savukārt divi no koalīcijas politiskajiem spēkiem - Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (NA) - jau oficiāli pieņēmuši lēmumu par atbalstu Kučinskim.

Arī Vienotība būtu gatava iesaistīties valdībā, taču šodien notikušās tikšanās laikā ar Kučinski partija vēl nevienojās atbalstīt viņa kandidatūru šim amatam, pēc Vienotības frakcijas tikšanās ar Kučinski žurnālistiem pavēstīja partijas līdere Solvita Āboltiņa. Viņa sacīja, ka sagaida taisnīgu piedāvājumu no nominētā premjera amata kandidāta.

Pašlaik partneriem nav vienošanās par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā, tomēr ZZS savā pārziņā vēlētos Finanšu ministriju, Zemkopības ministriju, Aizsardzības ministriju, Satiksmes ministriju un Veselības ministriju.

Savukārt NA savā pārraudzībā vēlas saglabāt Tieslietu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības, kā arī Kultūras ministriju.

Vienotība Kučinskim paudusi vēlmi vadīt sešas ministrijas - Ārlietu ministriju, Iekšlietu ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Satiksmes ministriju, Tieslietu ministriju un Ekonomikas ministriju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē