Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Skudra: Jāpieņem, ka bagātās ES valstis balstās uz detalizētu analīzi

Eiropas Savienības (ES) bagātāko valstu – Vācijas, Francijas, Lielbritānijas, Ziemeļvalstu, Nīderlandes, arī Austrijas, vēlme samazināt ES ilgtermiņa budžeta izdevumus, visticamāk, ir balstīta uz šo valstu atbildīgo institūciju veiktu analīzi par pašreiz spēkā esošā ilgtermiņa budžeta ietekmi uz to ekonomikām, uzskata Latvijas Universitātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Sarunā ar Diena.lv O. Skudra norāda, ka šādas analīzes publiski gan nav bijušas redzamas, taču viņš pieņem, ka šādiem dokumentiem ir jāpastāv, jo bez nopietna pamatojuma daļas ES valstu valdības negrasītos spert šādu svarīgu soli. „Ja šīs valstis vēlas samazināt ES ilgtermiņa budžeta izdevumus, tad tām ir nopietns pamats tā rīkoties, tā nav vienkārši izdabāšana vēlētāju šā brīža noskaņojumam,” uzskata profesors.

Otrs būtisks pamatojums šādai rīcībai varētu būt fakts, ka Eiropas Savienībai nepieciešamas strukturālas reformas, uzskata R. Skudra, atsaucoties uz savulaik R. Reiganam piedēvēto izteikumu par to, ka slikta ir nevis tā laika ASV valdības īstenotā pārvaldības politika, bet pati valdība, un velkot paralēles ar šā brīža Eiropas Savienība. „Problēma ir pati Eiropas Komisija,” uzskata profesors, norādot, ka iespējamā finansējuma samazināšana ir neslēpts mājiens par pārmaiņu nepieciešamību.

Jāatgādina, ka Eiropadomes priekšsēdētājs Hermans van Rompejs pirms 22. un 23.novembrī ieplānotā valstu samita par bloka daudzgadu budžetu ierosinājis samazināt Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetu par 75 miljardiem eiro. Atsevišķas dalībvalstis tikmēr vēlas vēl lielāku izdevumu samazinājumu līdz pat 200 miljardu eiro apmērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē