Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Sprūds: Dombrovskis būs eirokomisārs, jautājums tikai - kāds

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Latvijā uzvarējušās Vienotības saraksta līderis Valdis Dombrovskis būs Eiropas Komisijas (EK) komisārs, tikai jautājums, cik nozīmīgs, aģentūrai LETA prognozēja Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds.

"Ļoti svarīgs ir tas cilvēks, kurš kļūs par EK komisāru. No tā viedokļa gan Dombrovska pārstāvētās partijas pārliecinošā uzvara vēlēšanās, gan viņa paša iegūtie vēlēšanu biļetenos atzīmētie plusiņi nozīmē tikai to, ka viņam ir dots mandāts," uzskata Sprūds, piebilstot, ka tas nenoliedzami palielina viņa iespējas iegūt "smagāku" portfeli.

"Tas, ko Dombrovskis ir izdarījis iepriekš, kad bijis komisāra kandidāts un bijis pat Komisijas prezidenta kandidāts, pastiprina viņa iespējas ieņemt labu amatu. Dombrovskis būs komisārs, tikai ir jautājums - kāds?" prāto Sprūds.

Viņš gan atzīst, ka Latvija ar astoņām EP deputātu vietām ir "diezgan margināla", turklāt eiroparlamentārietes Tatjanas Ždanokas pārvēlēšana ir viena no šo vēlēšanu sliktajām ziņām. "Ždanokas kundze un viņas pārstāvētais politiskais spēks bieži vien nonāk pretrunās ar lielāko Latvijas sabiedrības daļu gan jautājumos par vēsturi, gan par šī brīža notikumiem pasaulē," sacīja Sprūds, norādot, ka šādu cilvēku ievēlēšana rada vairākus būtiskus jautājumus.

"Diemžēl daļa sabiedrības ir radikalizējusies un ļoti nosacīti sevi asociē ar tām vērtībām un uzstādījumiem, kas ir Latvijas valsts pamatā," uzskata Sprūds. "Labā ziņa gan ir tā, ka vēlēšanu apmeklēšanas rādītāji [Eiropas Savienībā kopumā], kas regulāri gājuši uz leju, ir lauzti. To norāda arī vairāki procenti, kas ir augstāki nekā iepriekšējās EP vēlēšanās. (..) Mums pagājušajās vēlēšanās bija virs 50%, bet šoreiz tie ir 30%. Toreiz gan bija arī pašvaldību vēlēšanas vienā dienā, tādēļ rezultāti bija augstāki."

"Tas, protams, nozīmē, ka Latvijā interese par Eiropas Savienību (ES) vai EP ir diezgan nosacīta. Sabiedrība uzskata, ka deputāti cīnās par savām vietām un finansējumu. Šī neticība un mazais vēlētāju skaits rada jautājumus par to, cik ļoti sabiedrība ir gatava sekot līdzi notikumiem Eiropā," piebilda Sprūds.

Jau vēstīts, ka EP vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Vienotība, iegūstot četras vietas EP, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie provizoriskie vēlēšanu rezultāti. Pārējām iekļuvušajām partijām - Nacionālajai apvienībai Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK, Zaļo un zemnieku savienībai un Latvijas Krievu savienībai ir pa vienai vietai.

Valdības vadītāja Laimdota Straujuma (Vienotība) pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem arī pavēstīja, ka valdošās koalīcijas partneriem nav iebildumu pret Dombrovska virzīšanu eirokomisāra amatam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas neitrālais statuss

Politiskās diskusijas par iespējamo pievienošanos Ziemeļatlantijas aliansei uzliesmojušas vēl vienā apvienotās Eiropas dalībvalstī – ar savu neitralitāti zināmajā Austrijā.

Strādāt, ne spriedelēt

Aizvakar Saeimas deputāts Jānis Vitenbergs (NA) sociālajā vietnē X dalījās ar savām pārdomām par iemesliem, kādēļ Latvijas mazumtirdzniecības veikalu plauktos ir maz vietējās izcelsmes produktu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē