Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Sprūdžs: Pašvaldību referendumi mudinās respektēt iedzīvotāju viedokli

"Referendumi pašvaldībās dos iespēju iedzīvotājiem plašāk iesaistīties pašvaldības svarīgo jautājumu lemšanā, turklāt deputāti, pieņemot lēmumus, vairāk respektēs iedzīvotāju viedokli," uzsver vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs.

Ministru kabineta komiteja pirmdien nolēma virzīt skatīšanai Ministru kabineta sēdē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto likumprojektu Vietējo pašvaldību referendumu likums. Likumprojektam vēl ir jāgūst Saeimas atbalsts un plānots, ka tas stāsies spēkā 2013.gada 1.jūlijā, savukārt normas par elektronisko nobalsošanu stāsies spēkā 2015.gada 1.janvārī.

Likumprojekts regulēs kārtību, kādā var rosināt referendumus un noteiks, ka referenduma rezultāti būs saistoši pašvaldības domei. Saskaņā ar likumprojektu, referendums varēs notikt par pašvaldības domes atlaišanu, kā arī par  pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģiju vai atsevišķu tajā noteiktu jautājumu un publiskajā apspriešanā nodotu būvniecības ieceri, ja būvniecības ieceri rosinājusi pašvaldība. Iecerēts, ka referendumi varēs notikt klātienē un arī elektroniski.

"Referendumi ir līdzeklis, kā panākt pilnīgu pieejas maiņu lēmumu pieņemšanai pašvaldībās. Dotā iespēja iedzīvotājiem rosināt domes atlaišanu, noteikti mainīs deputātu attieksmi un veicinās caurspīdīgāku un atbildīgāku lēmumu pieņemšanu pilsētās un novados," pauž ministrs.

E.Sprūdžs uzsver, ka referendums būs ne tikai domes darba kvalitātes katalizators, bet arī palīgs pašvaldību vadītājiem, jo ar referendumu palīdzību būs nodrošināta iespēja iniciēt nobalsošanu par strīdīgiem jautājumiem.

"Darbs pie pašvaldību referenduma sagatavošanas bija viens no svarīgākajiem šogad Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, un esmu pārliecināts, ka arī iedzīvotājiem tas ir ļoti zīmīgs vēstnesis pozitīvām pārmaiņām," saka E.Sprūdžs.

Ministra pārstāvētā Reformu partija jau Saeimas vēlēšanu programmā par vienu no mērķiem uzstādīja nepieciešamību iedzīvotājus vairāk iesaistīt valdības un pašvaldību darbā.  Aktīvāku līdzdalību noteikti motivēs reāla iespēja iedzīvotājiem izlemt sev būtiskus jautājumus pašvaldību referendumos, kuri būts nevis konsultatīvi, bet lemjoši un pašvaldībai saistoši.

E.Sprūdžs arī piebilst, ka referendumi ir tikai līdzeklis, kas iedzīvotājiem pašiem jāprot izmantot. "Iedzīvotajiem jābūt aktīvākiem un šis likums var būt labs pamudinājums tādiem būt," atzīst ministrs.

"Mans mērķis ir godīgas un atbildīgi pārvaldītas rīcībspējīgas pašvaldības. Ar šo mērķi saistās gan referendumu likums, gan citas iniciatīvas attiecībā uz pašvaldībām – deputātu skaita samazināšana, pašvaldību deputātu statusa izmaiņas un amatu apvienošanas ierobežojumi," saka E.Sprūdžs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskais faktors Miltons

Amerikas Savienoto Valstu Floridas pavalsti sasniegusī augstākās, piektās, kategorijas viesuļvētra Miltons posta ne tikai Floridu un ASV ekonomiku – Miltons un tā priekštece, kategoriju zemākā vie...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē