Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Strazds: Izdevīga aizņemšanās finanšu tirgos un pirmstermiņa aizņēmuma atmaksa ir saprātīgs solis

Izdevīga aizņemšanās starptautiskajos finanšu tirgos un pirmstermiņa Starptautiskā valūtas fonda (SVF) aizdevuma atmaksa ir saprātīgs solis, video preses konferencē sacīja "Nordea" bankas vecākais ekonomists Andris Strazds.

Lūgts vērtēt Finanšu ministrijas (FM) lēmumu aizņemties starptautiskajos tirgos un ātrāk atdot SVF aizdevumu, Strazds sacīja, ka jānodala divas lietas - pati aizņemšanās un SVF aizdevuma pirmstermiņa atdošana.

Ekonomists atzina, ka Valsts kase izmantoja ļoti labvēlīgu brīdi finanšu tirgos, lai izdevīgi aizņemtos uz salīdzinoši ilgu termiņu. Latvijai pēdējo gadu laikā nav bijusi iespēja aizņemties uz septiņiem gadiem ar likmi, kas zemāka par 3% gadā, un nezināmo nākotnes faktoru dēļ pastāv risks, ka šāda iespēja nākamgad varētu vairs nebūt. Nākamgad aizņemšanas likmes varbūt būtu 3,5% vai 4% gadā. Tādējādi Valsts kase veiksmīgi izmantojusi situāciju tirgū un aizņēmusies naudu, kad to izdarīt ir vislētāk un visizdevīgāk, rezumēja Strazds.

Viņa ieskatā, kombinācija - izdevīga aizņemšanās finanšu tirgos un pirmstermiņa aizdevuma atmaksa - ir saprātīgs solis.

Kā atzina Strazds, Latvijai ir būtiski uzkrāt kaut kādu "drošības spilvenu", taču pēc 1,25 miljardu ASV dolāru aizņemšanās drošības spilvens būtu sasniedzis teju 1,5 miljardus latu. Ja netiktu veikta SVF aizdevuma pirmstermiņa atmaksa, "drošības spilvens" būtu pārspīlēts. Pašreizējā situācijā Latvijai 800 - 900 miljonu latu uzkrājums ir visnotaļ pietiekams, lai aizsargātos pret iespējamām nelabvēlīgām norisēm.

Kā ziņots, Latvija vienojusies ar SVF par starptautiskajā aizdevuma programmā saņemtā aizņēmuma no SVF pirmstermiņa atmaksu šogad. Aizdevums pirms termiņa tiek atmaksāts no līdzekļiem, kas iegūti, emitējot valsts obligācijas starptautiskajos finanšu tirgos.

"Faktiski dārgs īstermiņa aizņēmums tika pārfinansēts ar lētu ilgtermiņa aizņēmumu. Dārgs vai lēts - tas tiek mērīts pret pašreizējām tirgus likmēm attiecīgam termiņam," iepriekš skaidroja FM.

Pārējā starptautiskā aizņēmuma pirmstermiņa atmaksa netiek plānota.

Eiropas Komisijas aizdevuma pirmstermiņa atmaksa nav iespējama, jo aizdevums Latvijai tika nodrošināts no finanšu resursiem, kas piesaistīti Eiropas Savienībai, emitējot vērtspapīrus finanšu tirgos, un neietver pirmstermiņa atmaksas iespējas.

Savukārt Pasaules Bankas aizdevuma pirmstermiņa atmaksa būtu saistīta ar nesamērīgi lielām soda naudām, kā rezultātā šī aizdevuma atmaksa pirms termiņa ir finansiāli neizdevīga.

Eiropas Komisijai parāds jāsāk atmaksāt 2014.gadā, kad paredzēts Eiropas Komisijai atmaksāt 702,8 miljonus latu, 2015.gadā Eiropas Komisijai jāatdod 843,4 miljoni latu, 2019.gadā - 351,4 miljoni latu, bet 2025.gadā - 140,6 miljoni latu.

Savukārt Pasaules Bankai aizdevums 281,1 miljona latu apmērā jāatmaksā laikā no 2015.gada līdz 2020.gadam.
Starptautiskā aizdevuma programma ilga trīs gadus, kopumā Latvijai programmā bija pieejami 7,5 miljardi eiro (5,25 miljardi latu). Latvija no kopējā piešķirtā finansējuma apjoma izmantoja nedaudz vairāk nekā pusi - 4,5 miljardus eiro (3,16 miljardus latu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē