Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Timrots: Jāmācās izdzīvot arī uz šādiem ceļiem

Situācija uz Latvijas autoceļiem vietām ir katastrofāla – līdz otrdienas plkst.10 policija saņēmusi informāciju jau par 57 ceļu satiksmes negadījumiem, vairākas šosejas bloķētas, bet smagā avārijā uz Daugavpils šosejas bojā gājuši divi cilvēki. Taujāts par to, cik lielā mērā negadījumos vainojams ceļu stāvoklis un cik – vadītāju prasme -, žurnālists un satiksmes drošības eksperts Pauls Timrots portālam _Diena.

lv_ norādīja, ka autovadītājiem Latvijā jāmācās izdzīvot arī uz šādiem ceļiem."Ceļi mēdz būt dažādi, tie var būt slikti kaut vai ļoti īsu brīdi, kamēr atbrauc tīrītājs vai kaisītājs. Tas nemaina lietas būtību - svarīgākais ir cilvēku iemaņas," skaidroja Timrots. Eksperts uzskata, ka autobraucējiem Latvijā nav gana daudz iespēju savu prasmju pilnveidošanai, lai varētu auto droši vadīt arī sliktos apstākļos. "Ja visa Latvija tagad nolemtu pamācīties braukt, nav, kur to izdarīt. Uz ezeriem ziemā aizliegts braukt, trašu nav, bet lielai daļai nemaz neinteresē apgūt šīs prasmes. Kopā tas izveido avārijas situācijas. Ceļu tev priekšā vienmēr nepaspēs nokaisīt."Tāpat cilvēki ļoti bieži vienkārši nepieliek pūles, lai novērtētu ceļu seguma stāvokli, uzsākot braukt. "Esmu redzējis dažus, kas sabīstas un turpina baidīties arī tad, kad ir +4 un lietus. Viņš vizuāli neatšķir apledojumu no slapja seguma. Viņam nepietiek pieredzes un analīzes, vai arī vienkārši cilvēks negrib analizēt un drošības pēc visu laiku brauc lēnāk. Ar acīm, ar stūri jāspēj novērtēt, ka slīdamība ir palielinājusies. Kad ir "vieglāka stūre", kad automašīna "spolē" vairāk, nekā tu gaidīji, kad automašīna tik labi nestājas... Tie ir visi mazie faktiņi, kurus tu vari uzzināt, pirms esi iekūlies nepatikšanās," klāstīja Timrots.Viņš arī uzsvēra, ka Latvijā ceļi ir neveiklāk projektēti, sliktāk uzrasēti un apkopti nekā, piemēram, Igaunijā, taču "jāmācās izdzīvot arī uz šāda ceļa". "Ja gribas dzīvot, nāksies visiem piedomāt pie šī jautājuma. Pats pirmais ir apmācības, otrs – paša vērtējums par ceļu stāvokli," rezumē eksperts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē