Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Točs: Ar ko Krievijas latvieši ir sliktāki par Austrālijas latviešiem?

Pretrunīgas pārdomas izsauc grozījumi Pilsonības likumā. Labi, ka Latvijas pilsoņu kļūs vairāk. Valstij, kuras iedzīvotāji emigrē un izmirst, jāpriecājas par katru jaunu pilsoni. Slikti, ka pilsoņu skaits palielināsies ne jau faktiski Latvijā, bet juridiski pasaulē. Pārsvarā tie būs ārvalstīs dzīvojušie latvieši, kas varēs iegūt dubultpilsonību.

Prieki, ka klāt nākšot pat 50 000 jaunu Latvijas pilsoņu, ir groteski, komiski un stipri liekulīgi. Izmaiņas Pilsonības likumā, kas paver ceļu uz pilsonību ārvalstu latviešiem, kuriem tās dažādu iemeslu dēļ nav, bija vajadzīgas jau sen. Bet tos valdošā koalīcija virzīja uz priekšu tikai tagad, kad pie apvāršņa ir parādījies liels drauds. Varas zaudēšanas drauds.

Panākumi Rīgā var nozīmēt SC uzvaru nākamajās Saeimas vēlēšanās. Ne velti Vienotība vēlēšanās Rīgā startē ar psiholoģiskā ziņā absolūti muļķīgu, zaudējumu jau pašu par sevi programmējošu saukli, kas tomēr savā ziņā ir patiess: "Pazaudēsim Rīgu, pazaudēsim Latviju!"

Protams, Latviju mēs tādēļ nepazaudēsim, bet valdošie politiķi var zaudēt varu. Tāpēc mēģina iegūt pārdesmit tūkstošus ārzemju latviešu balsu, iedodot viņiem pilsonību ar likuma grozījumiem. Iespējams, tieši tāda ir galvenā šīs pēkšņās atcerēšanās par ārzemju latviešiem jēga 2013. gadā, kad priekšā ir 2014. gads, kurā var uzvarēt "krievu" saraksts. Ar līdzīgu domu Vienotība aicina deklarēties Rīgā, cerot, ka tas viņiem pozitīvi ietekmēs vēlēšanu rezultātu.

Smagi šie grozījumi ir morālā ziņā. Ar kādām tiesībām mēs dalām latviešus? Ar ko Krievijas latvieši ir sliktāki par Austrālijas latviešiem? Saeimas deputāte Ilma Čepāne gan teic, ka Austrālijas latvieši ir pierādījuši lojalitāti Latvijai, lielā skaitā balsojot par iestāšanos Eiropas Savienībā.

Tagad Austrālijas latvietim, kurš varbūt ne reizi pat nav bijis Latvijā un arī varbūt nezina latviešu valodu, būs automātiskas tiesības uz Latvijas pilsonību, kamēr daudziem Latvijā dzimušiem cilvēkiem, kas šeit dzīvo, tādu tiesību nav joprojām. Un tas ir dubultstandarts. Bet dzīvošana šajos dubultstandartos tieši padara neiespējamu vienotas nācijas veidošanos Latvijā, kas pašus latviešus padara par emigrantu tautu.

Mēs nevaram bāzt galvu smiltīs, līdz Latvijā paliks pēdējie trīs latvieši, kas balsos par pilsonības piešķiršanu pārējiem latviešiem, kas Latvijā vairs nedzīvo. Nevaram izdzēst ES ekonomiskās politikas sekas ar to, ka piešķiram pilsonību latviešiem, kas dzīvo ārzemēs.

Ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam taisnība, kad viņš dubultpilsonības sakarā piesauc dinamiskās pārmaiņas Eiropas Savienībā. Tieši tās arī izsvaida latviešus pa pasauli. Dubultpilsonība ir kruķis. Vajadzīga vienota Latvija, kurā dzīvo pēc iespējas vairāk pilsoņu, kuri negrib emigrēt ne uz Eiropas Savienību, ne tālāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskais faktors Miltons

Amerikas Savienoto Valstu Floridas pavalsti sasniegusī augstākās, piektās, kategorijas viesuļvētra Miltons posta ne tikai Floridu un ASV ekonomiku – Miltons un tā priekštece, kategoriju zemākā vie...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē