Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Točs: Kauja par internetu

Kauja par internetu - tā zīmīgi sauc rubriku britu The Guardian, kurā šajās dienās publicēti Google līdzdibinātāja Sergeja Brīna izteikumi par jauniem draudiem interneta brīvībai, kas nenāk tikai no «ļaunuma» valstīm, Holivudas vai pekles, bet arī no viņa konkurentiem Apple un Facebook.

Brīns apgalvo, ka viņš ar Leriju Peidžu nekad nebūtu varējuši izveidot Google, ja internetā dominētu Facebook. Tad mums vajadzētu ievērot noteikumus, kas ir reāli ierobežojoši, bet mēs varējām radīt Google tikai tāpēc, ka pasaules tīkls ir tik atvērts, cik viņš ir, teic Brīns.

Sergejs Brīns brīdina par brīvības beigām. Civilizācija vienmēr nozīmē brīvības beigas. Tā nozīmē robežas, kuras nosaka tradīcijas un likumi. Brīvība pastāv noteiktās - reliģijas, varas un sabiedrības - akceptētās robežās, kas vienā laikā un valstī var būt lielāka, bet citā mazāka. Absolūtas brīvības nav ne cilvēku savstarpējās attiecībās, ne cilvēku attiecībās ar valsti. Vai tā pastāvēs interneta utopijā, kurā brīvība bez noteikumiem tiek sludināta kā absolūts labums, bet jebkāds likums - ļaunums?

Tomēr cilvēkiem, kas ceļ trauksmi par draudiem brīvībai, kas šodien valda (ja vairs valda) internetā, ir pamats bažām. Ne tikai tāpēc, ka virzību sākuši izklaides industrijas iniciētie un visa veida valsts dienestu ar prieku atbalstītie likumi un līgumi, lai pakļautu interneta vidi. Tehnoloģijas, kas dod brīvību, var to arī atņemt. Pirms 30 gadiem tikai teorētiski iedomājama bija tā tehniskā kontrole - ja vajag, tad pār katru indivīdu, - kura faktiski ir iespējama tagad.

Google direktoru padomes loceklis Sergejs Brīns atzīst, ka milzīgs informācijas daudzums par cilvēku personisko dzīvi atrodas ASV varas iestāžu rīcībā tikai tāpēc, ka informācija ir izvietota Google serveros. Viņš apgalvo, ka Googledara visu iespējamo, lai valdībai atteiktu pieeju personiskai informācijai, diemžēl viņu rokās neesot «brīnumnūjiņas», lai tam pretotos. ACTA, kas izsauca kaislīgus protestus, iespējams, ir tikai aisberga redzamā daļa problēmai, ko rada tehnoloģijas, kas paver ceļu kontrolei, kāda nebija iespējama nekad agrāk. Tāpēc vairāk nekā jebkad agrāk ir vajadzīgi likumi, kas garantē ne tikai brīvību, bet arī pilsoņu tiesības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē