Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Vanaga: Ratniekam pietiek Latvijas Studentu apvienību izmantot kā politisko tribīni

Latvijas Studentu apvienība (LSA) ir progresīva uz brīvprātības pamata izveidota organizācija, kuras mērķis ir pārstāvēt Latvijas studentus un cīnīties par viņu tiesību un interešu ievērošanu nacionālā un starptautiskā mērogā, uzskata Saeimas deputāte un Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārā sekretāre Inga Vanaga.

2011. - 2012.gada vadlīnijās LSA apņēmusies panākt studentu un akadēmiskā personāla viedokļu vienlīdzību akadēmiskajos procesos, atgriezt studentiem iespēju saņemt transporta kompensācijas, veikt reformas studiju un studējošā kredīta piešķiršanas un atmaksas jomā, padarot izglītību studentiem pieejamāku, kā arī veicināt augstskolā iegūstamo prasmju un zināšanu atbilstību tendencēm darba tirgū.

Līdzās šiem darāmajiem darbiem minēti vēl daudzi, taču liekas, ka LSA prezidentam Edvardam Ratniekam, tā vietā, lai rūpētos par par studentiem aktuāliem jautājumiem , ir tikai viena patiesa interese - ieņemt opozicionāra vietu daudziem Izglītības un Zinātnes ministra (IZM) Roberta Ķīļa izteiktajiem priekšlikumiem.

Edvards Ratnieks savā pēdējā pārvēlēšanā īpaši uzsvēra, ka par viņu lai runā viņa darbi. Šobrīd viņa darbi stāsta, ka LSA mērķu sasniegšana uz kādu laiku atlikta, vismaz, kamēr tiks apmierinātas E.Ratnieka politiskās karjeras ambīcijas.

11. Saeimas deputāte un IZM parlamentārā sekretāre I.Vanaga diskusijās ar E. Ratnieku ir aktualizējusi virkni studentiem ļoti nozīmīgu jautājumu, ko LSA būtu nepieciešams risināt:

1) Panākt, lai studējošajiem ir iespējas brīvās izvēles kursus arī brīvi izvēlēties savas augstskolas vai starpaugstskolu ietvaros, kā to nosaka normatīvie akti;

2) Iesaistīt studējošos augstskolu personāla politikas īstenošanā, piem., slēdzot darba līgumus un atlaižot no darba docētājus tiek ņemts vērā studentu pašpārvaldes viedoklis;

3) Iestāties par to, lai Valsts galvotie studiju kredīti ir pieejami studentiem, kuri studē šobrīd jaunās, licencētās studiju programmās;

4) Veikt kontroli par to, vai tiek pildīta Augstskolu likuma 53.panta 4.daļa par studējošo pašpārvalžu tiesībām saņemt finansējumu, kas nav mazāks par vienu divsimto daļu no augstskolas budžeta;

5) Panākt to, lai studentu pašpārvaldēm ir pieejams augstskolu budžets ar pārskatāmām un salīdzināmām ieņēmumu - izdevumu pozīcijām.

6) Privātajās augstskolās informēt topošos studentus par to, ka studiju kursi varētu tikt pasniegti arī, piem., krievu valodā.

Nav skaidrības par iepriekšminēto un citu, LSA vadlīnijās 2011. - 2012.gadam izvirzīto uzdevumu rezultātiem.

Vienlaikus ar pārmetumiem, ka dialogs ar IZM nav iespējams, jo visu iesaistīto viedokļi tiekot noraidīti bez pamatojuma, E.Ratnieks pats ignorē citu studentu viedokļus, piemēram, to, kuri studē privātajās augstskolās. Tā vietā, lai konstruktīvi diskutētu ar Rīgas Juridiskās augstskolas Studentu asociācijas (RJA SA) pārstāvjiem un censtos panākt kompromisu izstāšanās vietā, LSA prezidents izvēlējās paziņot, ka RJA SA nemaz nav tiesīga izstāties no uz brīvprātības pamatiem dibinātas organizācijas. Tomēr arī Rīgas Ekonomikas augstskolas (REA) Studentu asociācija ir paziņojusi, ka ar vienbalsīgu valdes lēmumu ir izstājusies no LSA. Līdz ar to nevar teikt, ka LSA publiski paustajā viedoklī tiktu pārstāvētas visu studentu intereses.

Iecerēto darbu saraksts LSA ir iespaidīgs, aktuāls un atbalstāms, līdz ar to nav pieļaujama situācija, ka LSA pārvēršas par tās vadītāja līdzekli politiskās karjeras veidošanai.

I.Vanaga ir iestājusies un arī turpmāk iestāsies par studentu tiesībām un interesēm, to apliecina savulaik aktīvā darbība Latvijas Lauksaimniecības universitātes Ekonomikas fakultātes pašpārvaldē, LLU universitātes pašpārvaldē, darbība LSA, kā arī prodekānes darbs LLU Sociālo zinātņu fakultātē. Tāpēc I.Vanaga aicina studentus uzrunāt viņu par aktuāliem jautājumiem, lai tos risinātu kopīgiem spēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē