Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Viņķele: 2016.gadā Latvijā varētu iestāties darbaspēka deficīts

Latvijā 2016.gadā darba vietu skaits būs lielāks nekā iedzīvotāju skaits, kas varētu šo darbu veikt, un varētu iestāsies darbaspēka deficīts, Vienotības domes sēdē piektdien prognozēja labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Līdz ar to liels izaicinājums valdībai un Saeimai ir darbs pie imigrācijas politikas. Ministre akcentēja, ka "reģionālā nevienlīdzība ir Latvijas realitāte", jo Rīgas reģionā ir 67% no visā valstī pieejamām darbavietām.

Vēl viens izaicinājums ir sabiedrības novecošanās, kas palielina sociālās apdrošināšanas sistēmas slodzi, kā dēļ veidojas lieli izdevumi veselības un sociālajai aprūpei, kā arī sociālajai palīdzībai. Risinājumi šai problēmai ir pensionēšanās vecuma celšana, nodarbinātības programmas pirmspensijas vecuma personām, kā arī vecuma diskriminācijas mazināšana darba tirgū.

Vienlaikus Latvijā summārais dzimstības koeficients 2010.gadā bija viens no zemākajiem Eiropā, kas nozīmē, ka bažas par latviešu izmiršanu nav pārspīlētas, teica politiķe.

Viņķele skaidroja, ka problēmas, kas saistītas ar dzimstību un tautas ataudzi, ir ievērojamas izmaiņas iedzīvotāju struktūrā, nacionālas valsts apdraudējums, ģimenes modeļu un vērtību maiņa. Tāpat nozīmīgas problēmas ir arī pieaugošas infrastruktūras izmaksas un budžeta slogs.

Kā risinājumu šīm problēmām Viņķele minēja kompleksu, skaidru un stabilu atbalstu ģimenēm no bērna piedzimšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai. Būtiski ir nodrošināt arī pieejamu pirmsskolas izglītību, efektīvu un konkurētspējīgu vispārējās izglītības sistēmu un veselības aprūpi. Ģimenes jāatbalsta arī ar piemēroto nodokļu politiku, jānodrošina mājokļa atbalsta programmas un jāattīsta pašvaldību atbalsta sistēma.

Kā ziņots, premjers Valdis Dombrovskis (V) norādīja, ka demogrāfiskās situācijas uzlabošana ir prioritāte un tas jāņem vērā, arī veidojot 2013.gada un turpmāko gadu valsts budžetu. Ir ļoti svarīgi, lai valsts attīstītos no iedzīvotāju skaita viedokļa, taču pagaidām tendences ir negatīvas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskais faktors Miltons

Amerikas Savienoto Valstu Floridas pavalsti sasniegusī augstākās, piektās, kategorijas viesuļvētra Miltons posta ne tikai Floridu un ASV ekonomiku – Miltons un tā priekštece, kategoriju zemākā vie...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē