Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Žagars: Radošumu un lielu vērienu novērtē ārzemēs - Latvijā svarīgāka birokrātiska paklausība

Bijušais Latvijas Nacionālās operas (LNO) vadītājs Andrejs Žagars nākotnē savu māksliniecisko darbību lielākoties veiks ārpus Latvijas robežām.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Žagars, saskaņā ar viņa novērojumiem radošus cilvēkus un lielu vērienu vairāk novērtē ārzemēs, jo Latvijā svarīgāka ir birokrātiska paklausība. Žagars pašlaik esot iesaistījies vairākos radošos projektos ārpus Latvijas - Vācijā, Ukrainā, Turcijā - un nesen sācis sadarbību ar partneriem Honkongā.

Septembra beigās Maskavā ar panākumiem tika izrādīta Žagara režisētā opera Tanhaizers, kura citādā pavērsienā nākamā gada janvārī pirmizrādi piedzīvos arī Čehijas Nacionālajā operā.

Jautāts par nākotnes sadarbību ar LNO, Žagars norādīja, ka turpinās darbu arī Latvijā, jo vēlmi sadarboties viņam izteikusi gan operas valdes locekle Inese Eglīte, gan jaunais LNO mākslinieciskais vadītājs un valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš. Nākamgad Žagars plānojis iestudēt divas operas - "Rožu kavalieri" un "Trubadūru".

Jau ziņots, ka 11.septembrī Žagars tika atbrīvots no LNO vadītāja un valdes locekļa amata, jo viņš bija zaudējis toreizējās kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes uzticību. Šāds lēmums vēlāk maksāja amatu pašai Jaunzemei-Grendei. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) 16.septembrī parakstīja rīkojumu par kultūras ministres atbrīvošanu no amata.

LNO mākslinieciskā vadītāja un valdes priekšsēdētāja amatā 1.novembrī tika pieņemts komponists un bijušais Radio SWH vadītājs Liepiņš. Tikmēr aktīvi notika diskusijas par Žagara turpmāko sadarbību ar LNO.

Top komentāri

Dievs, Svētī Latviju!
D
Vai A.Ž nojauš, kas ir Opera? Režija? Kultūra? Māksla? To var mācīties un daži iemācīties. Andrejs nav pat iesācis interesēties par nodarbi, ko sauc par Režiju. Nav izgājis pat "bērnu dārza programmu" (bērnu dārzos audzinātājiem augstākā speciālā izglītība ir obligāta, LNO 17. gadus vadīja „kā no mātes miesām nācis” - Absolūta neprofesionalitāte, kas slēpta aiz pazemības varai un autoritāra terora pret padotajiem). Jā. Mūziku, Mākslu, Režiju, Menedžmentu varēja mācīties cik un kur tik būtu gribējis. Starplaikā būtu varējis trīs vai piecus „Maģistrus” dabūt. Bet bija par muļķu... iedomājās, ka mācās tik muļķi. Un mēs - lempji - gadiem vērojām divmetrīgā okultā šarlatāna orģijas LNO. Patiesībā - kauns MUMS. Rīgā 17 gadu valdīja "meli un pesteļošana", ar mākslu un Operu tam nebija pat mazākā sakara, Žagara iestudējumi bija „Verkas Serdjučkas” stilistikā apoteoze. Opernīcā 600 darbinieku, bet pēc 17 gadiem, neatradās neviena, kurš „personīgi, kolektīvi, anonīmi” pateiktu kaut vienu pateicības atvadu vārdu? Vien „emigrantu krokodila asaras”, kuriem nu „kosmiskie honorāri” beigušies... Bagātā Rīga brīžam maksāja labāk , kā Pasaules lielākās skatuves. Dievs dod A.Ž. mieru un prātu... , atpestī mūs no viņa murgiem. Divās dienās - trīs raksti, tas ir par daudz. Kas jādara, lai tu Andrej, aizietu pie ārsta un sāktu ārstēties. Juri, palīdzi brālim. Nepamet viņu nelaimē vienu. Palīdzi taču viņam! Vai pasaulē nav vairs ne viena, kas vēl A.Ž. labu? Bērziņ, Zatler, Dombrovski, Āboltiņa, Ēlerte, Maizīti, Sudraba, Hermani... sponsori...vai pa visiem nevarat atrast ārstu un palīdzēt sirdzējam. Cilvēki, kāpēc esat tik cietsirdīgi? Palīdziet taču slimniekam. Pasniedziet palīdzīgu roku pakritušajam...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē