Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Zanders: Goda lieta

Valsts prezidents šonedēļ paziņoja, ka "notikušais ap Stambulas konvenciju nedara godu Latvijai". Lai gan personīgi uzskatu, ka visam šim jautājumam pievērsta pārāk liela uzmanība, ka konvencija ir jāratificē, īsti nesaprotu, no kā izriet Vējoņa piesauktais negods.

Diskusijas - pat ja pārāk ugunīgas vai par otršķirīgiem jautājumiem - ir demokrātijas sastāvdaļa. Pat ja tādas atklāj par mums pašiem ko nepatīkamu. Tomēr vienalga patīkami, ka prezidents tur rūpi par Latvijas godu. Vien vēlos piemetināt, ka Latvijai nedara godu amatpersonas, kas runā piesārņotā, kroplā latviešu valodā. Vai kuras apliecina savas valsts vārdā draudzību autoritāru valstu vēstniekiem.

Tomēr parunāsim par "goda lietu" vēl, piemēram, valdības vakardienas sēdes kontekstā. Ministru kabinets apstiprināja informatīvo ziņojumu par LR nacionālo ziņojumu ANO par cilvēktiesību situāciju. Tika nofiksēti arī divi īpašie viedokļi - Rasnača un Gerharda -, jo abiem ministriem ir bažas... Varat minēt trīs reizes, par ko. Pareizi.

Šī apbrīnojamā koncentrēšanās uz jēdzienu "dzimums" ir jo apburoša tādēļ, ka, šķiet, pat rūdītākais "kultūrmarksists" nenoliegs, ka starp sievietēm un vīriešiem ir bioloģiskas atšķirības, ka tās būtiski ietekmē abu dzimumu dzīvi. Tātad, ja pareizi saprotu, lielā rūpe ir par to, ka kāds indivīds saka: bioloģiski esmu dzimis kā vīrietis, bet jūtos kā sieviete, gribu uzvesties kā sieviete. Un šādu lēmumu indivīds pieņemt par sevi nedrīkst. Pieņemt lēmumu, piemēram, par ko balsot, drīkst, bet par savu dzimumu nedrīkst. Skaidrs. Jo šāds indivīda lēmums var aizskart citu indivīdu tiesības (piemēram, sievietēm var radīt diskomfortu vīrietis, kurš jūtas sieviete sieviešu tualetē). Vispār arī indivīda lēmums, par ko balsot, ietekmē citu dzīves, bet, nu labi. Tomēr runa pat "izvirtušajās" ASV ir par apmēram 0,5% no iedzīvotājiem. Vai tiešām nav citu procentuāli lielāku cilvēku grupu, par kurām nervozēt?

Ja kādai amatpersonai ir goda lieta aizstāvēt tieši bioloģisko dzimumu pret 0,5% atkāpi, lai būtu. Man ir konkrēts priekšlikums. Virkne medikamentu sievietēm (bioloģiskajām) var radīt blaknes, jo to izstrādes laikā pārāk maz ņemtas vērā... sieviešu un vīriešu bioloģiskās atšķirības (tas nav "liberāļa - marksista" izdomājums, to apstiprina eksperti; piemēram, noklausieties TED Talks 2014. gada septembrī). Ejiet talkā ministram Belēvičam, noskaidrojiet, kas notiek Latvijas medikamentu tirgū no šī viedokļa. Goda lieta palīdzēt ar šādu darbu. Varbūt beidzot pievērsieties ekoloģijai, jo tā ļoti tieši ietekmē mūsu kā bioloģisku būtņu dzīves kvalitāti. Arī goda lieta. Vai arī tas nav tik interesanti?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē