Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Zanders: Pārāk labi, lai būtu patiesi?

Valdības dienaskārtībā nonācis Ekonomikas ministrijas veidotais Uzņēmējdarbības vides pilnveidošanas pasākumu plāns (apstiprināts valsts sekretāru sanāksmē 18. augustā). Tāds tiek veidots regulāri, nekāds jaunums, īsi sakot, nav, tomēr uz pēdējo nedēļu un pat mēnešu savstarpējo intrigu un gaisa tricināšanas fona koalīcijā vienalga atsvaidzinoša lasāmviela. Reālu, neizdomātu problēmu apraksti, samērā konstruktīvi risinājumi. Nenopriecāties. 

Tomēr ir kāda problēma. Plāna izvirzītie mērķi ir ambiciozi. Nerunāsim par pieteikto pakāpšanos par x vietām kādā no starptautiskajiem reitingiem, jo šis padarītā nomērīšanas kritērijs ir diezgan relatīvs. Kaut vai tāpēc, ka tas saistās arī ar citu valstu panākumiem vai kļūmēm, līdz ar to ne visai precīzi atspoguļo, ko konkrēti mēs paši esam izdarījuši. Par laimi, tiek nofiksēti arī citi kritēriji, un, atkārtošos, mērķi lieli. Piemēram, sadaļa Uzņēmējdarbības uzsākšana. Tuvāko viena divu gadu laikā samazināt uzņēmuma dibināšanas procedūru skaitu no četrām līdz vienai (13. lpp.). Brīnišķīgi. Sadaļa Nekustamā īpašuma reģistrācija. Nepieciešamo procedūru veikšanai nepieciešamo dienu skaits samazināsies no 16 līdz 10 (43. lpp.). Vareni. Sadaļa Grāmatvedība un nodokļi. Nodokļu deklarēšanai nepieciešamo dienu skaits samazināsies no 193 līdz 93 (83. lpp.). Un tā tālāk. Publika sajūsmā lauž krēslus. Turklāt šīs nu ir tēmas, par kurām koalīcijas partijām domstarpību nevajadzētu būt. 

Savukārt skepses pamatā ir bieži novērotais, ka, pat ja politiķi kaut ko nesabotē, lai pabojātu nervus "kolēģiem", arvien var paļauties uz iestāžu spēju atrast simt un vienu iemeslu, kāpēc uzdevuma izpilde ir atliekama. 

16. augusta valdības sēde no šī viedokļa bija izcila. Galvenajā lomā – KNAB, tomēr, baidos, tikpat labi tā vietā var būt jebkura iestāde. Lai nepiesārņotu lasītājiem smadzenes, traģikomēdijas izklāsts būs vienkāršots. Tātad pagājušā gada jūlijā toreizējā valdība iestādei dod uzdevumu. Faktiski iestāde pati to izvirza. Pēc kāda laika iestāde pati saprot, ka uzdevumu izpildīt nevarēs (vismaz tā tās pārstāve skaidro ministriem). Nu, gadās. Iestāde sarkst un bālē (pieņemsim), bet valdību par savu nespēju neinformē. Līdz pienāk atskaitīšanās brīdis gadu vēlāk. Jautājums, kāpēc burbulis netika izspļauts ātrāk, sēdē paliek neatbildēts. Ministri rezignēti plāta rokas un uzdevuma veikšanas termiņu pamatīgi (jo arī līdz šā gada beigām nekas nesanākšot) pagarina. 

Rezumējot: ja uzņēmējiem nepieciešamo plānu iecerēts īstenot noteiktajos termiņos, enerģija, ko politiķi velta savstarpējām spēlītēm, jāizmanto pārraudzībā esošo iestāžu, ja tā var teikt, dīdīšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē