Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Zatlers: Pielaides iegūšana darbam ar valsts noslēpumu ir reputācijas jautājums

Vadošām amatpersonām, kuras nodarbojas ar ekonomikas jautājumiem, ir nepieciešama pielaide darbam ar valsts noslēpumu. Viņiem ir jābūt informētiem par to, vai ir iespējami ekonomikas apdraudējumi vai nav. Šādi uz jautājumu, vai Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) vadītājam Andrim Ozolam būtu nepieciešama pielaide valsts noslēpumam, sacīja Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētājs Valdis Zatlers.

Kā norādīja V. Zatlers, Latvijai ar ekonomikas apdraudējumiem bijusi bēdīga pieredze. Līdz ar to pielaide darbam ar valsts noslēpumu ir nepieciešama, lai spētu izvērtēt riskus, kas saistās ar iespējamiem investoriem, naudas izcelsmi un investoru reputāciju.

"Ja cilvēkiem ir laba reputācija un viņš savā dzīvē nav paveicis nekādus likuma pārkāpumus, tad pielaide nav problēma. Vienam cilvēkam, kas kārtīgi dzīvo savu dzīvi, kārtīgi pilda savus amata pienākumus, nav bijis konfliktā ar likumu, tad pielaide nav problēma," uzsvēra V. Zatlers.

Tāpat viņš sacīja, ka pielaide darbam ar valsts noslēpumu nav saistīta tikai ar militāro vai izlūkošanas sfēru. "Mēs tāpat Nacionālās drošības komisijā lūdzām pieeju valsts noslēpumam arī Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei, jo tas viņiem darbā var noderēt. Arī daudzās citās sfērās amata pienākumi vienkārši paredz to, ka ir jābūt šai pieejai, lai tu varētu labi veikt savas funkcijas," pauž V. Zatlers.

Pretējās domās ir bijušais NDK vadītājs Māris Kučinskis, kurš portālam Diena.lv sacīja, ka viņu izbrīna šāda Ekonomikas ministrijas (EM) prasība. "Mani tas stipri izbrīnīja. Tieši tāpēc, ka es nevaru iedomāties materiālus, kur viņam būtu vajadzīga pielaide," atzina M. Kučinskis.

"Ja tas bija prasīts ar augstāko pielaidi, tad tie ir NATO slepenie dokumenti un ar valsts drošību saistītie. Īsti neredzu tam argumentāciju, bet pieļauju, ka valdībai tas ir labāk redzams," piebilda M. Kučinskis.

Jau ziņots, ka nesen izcēlās ažiotāža par to, ka Ekonomikas ministrija atteica saskaņot Ozola atvaļinājuma iesniegumu, jo viņš neesot parakstījis minēto amata aprakstu. A.Ozols Dienai.lv norādīja, ka LIAA pārraugošajai iestādei atvaļinājuma iesniegums ir jāsaskaņo. Viņš skaidroja, ka domstarpības ar EM un ekonomikas ministra biroju radušās, kad saņemts amata apraksts, kurā iekļauts punkts, ka amata pienākumu pildīšanai nepieciešama speciālā atļauja pieejai valsts noslēpuma objektiem.

EM skaidroja, ka, palielinoties ekonomiskajai aktivitātei valstī, valdība par sava darba prioritāti izvirzījusi pasākumus, kas sekmētu Latvijas ekonomikas tālāku izaugsmi, galveno uzsvaru liekot uz eksporta veicināšanu un investīciju piesaisti. Eksporta veicināšanas un investīciju piesaistes pasākumu īstenošana ir LIAA kompetencē. Mainoties valdības prioritātēm, kā arī darba metodēm un formām, piemēram, aktīvu darbu uzsākot Lielo un stratēģiski nozīmīgo investīciju projektu koordinācijas padomei, kā arī ņemot vērā, ka LIAA augstākā vadība iekļauta citās augsta līmeņa darba grupas, kas izskata ierobežotas pieejamības jautājumus, ministrija uzskata, ka LIAA augstākajai vadībai ir nepieciešama speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam. Atbilstoša prasība iekļauta LIAA direktora amata aprakstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē