Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

13.Saeimas vēlēšanām sagatavoti 1,43 miljoni vēlēšanu zīmju komplektu

13.Saeimas vēlēšanām ir tipogrāfiski iespiesti 1,43 miljoni vēlēšanu zīmju komplektu, aģentūru LETA informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Latvijā vēlēšanu materiāli tiek izsniegti pašvaldību vēlēšanu komisijām, kas tos nogādā iecirkņiem. Savukārt vēlēšanu iecirkņiem ārvalstīs vēlēšanu materiāli ir nosūtīti pa pastu.

Atbildot uz jautājumiem par zīmju komplektu un aplokšņu skaita pietiekamību vēlēšanu iecirkņos gan Latvijā, gan ārvalstīs, CVK pārstāvji norāda, ka vēlēšanu iecirkņiem nosūtītais vēlēšanu materiālu skaits ir noteikts, ņemot vērā vēlēšanu iecirkņu komisijas pieprasījumus, pieejamo informāciju par balsstiesīgo skaitu attiecīgajā valstī, vēlētāju aktivitāti iepriekšējās Saeimas vēlēšanās attiecīgajā iecirknī un reģionā, kā arī to, vai kopš iepriekšējās balsošanas konkrētajā valstī, reģionā ir izveidoti papildu vēlēšanu iecirkņi.

Gadījumā, ja reģionā ir izveidoti papildu iecirkņi, tad var prognozēt, ka daļa vēlētāju šajās vēlēšanās balsos citā iecirknī tuvāk dzīvesvietai, skaidroja Bērziņa.

Tā kā Saeimas vēlēšanās vēlētāju uzskaitei nelieto vēlētāju reģistru un iepriekš izveidotus iecirkņu vēlētāju sarakstus, prognozēt iespējamo vēlētāju aktivitāti katram iecirknim ir sarežģīti, norāda CVK. Tomēr līdzšinējo Saeimas vēlēšanu pieredze liecina, ka ārvalstu vēlēšanu iecirkņu prognozes par iespējamo vēlētāju aktivitāti parasti ir optimistiskākas nekā faktiskā aktivitāte, un pēc vēlēšanām balsošanas materiāli paliek pāri.

Savukārt valsts budžetam katrs lieks sūtījums rada papildu izmaksas, piemēram, vienu kilogramu smags vēlēšanu materiālu sūtījums uz Lielbritāniju izmaksā vairāk nekā 50 eiro. Salīdzinājumam, piemēram, 50 Rīgas vēlēšanu apgabala zīmju komplektu un vēlēšanu aplokšņu sūtījuma svars ir 2,2 kilogrami, skaidro CVK.

Vaicāta par sociālajos tīklos izskanējušajām bažām saistībā ar vēlēšanu materiālu skaita pietiekamību atsevišķos iecirkņos ārvalstīs, CVK Informācijas nodaļas vadītāja skaidroja, ka gadījumā, ja kāds no ārvalstīs izveidotajiem iecirkņiem vēlas mainīt sākotnējo pieprasījumu, uzskatot, ka nepieciešams vairāk vēlēšanu materiālu, tad ir iespējams sazināties ar CVK, lai šo jautājumu pārrunātu. Tāpat, ja vēlēšanu dienā vēlēšanu iecirkņa komisija redz, ka aktivitāte ir lielāka par prognozēto, tad tai ir jāsazinās ar CVK, un tiks rasts risinājums, lai visi vēlētāji, kas to gribēs, varētu nobalsot, sacīja Bērziņa.

13.Saeimas vēlēšanas notiks 6.oktobrī.

Top komentāri

rēķinātājiem
r
Vismaz puse aizies miskastē.
NEBALSOTĀJI !!!
N
2014 g no 1,552,236 reģistrētiem balsotājiem vēlēšaās balsoja 913,491 balsotāji, un 638,745 balsošanā nepiedalijās. Tātad vairāk kā 1/3 balsošanā nepiedalijās. Ņemot vērā, ka pēdējos 4 gados PPLV apstāķļi ir uzlabojušies tikai DIŽIEM, domājams, ka 2018 g NEBALSOTĀJI būs vairāk kā 50% (776,000). NEBALSO !!! Atkraties no Latvijai nodevīgā režīma. Piespied režīmam atkāpties. NEBALSO, lai valdība pāriet pagaid-valdības rokās un notiek nepieciešamās radikālās reformas. NEBALSO !!!
1 no 2
1
Pagājušajās Saeimas vēlēšanās piedalījās ap 40 procentu balsstiesīgo, ja nemaldos. Pat ja šoreiz piedalīsies 13 procentu, vienalga nebūs nekādu problēmu 'iegrāmatot' vajadzīgo rezultātu. Ja var piefrizēt statistiku, tad var arī 'koriģēt' vēlēšanu rezultātus, visos iexirkņos jau Cerbers nevar būt klāt vienlaicīgi un katram uz pirkstiem skatīties. Gan jau tajās pašvaldībās, kur valda ZZS vai 'Reģionu' apvienība, arī Saeimas vēlēšanās šīm partijām būs labi rezultāti, jo savi cilvēki tak vēlēšanu iecirkņos. Atgādināšu to, cik skaisti viss notika pagājušajā gadā pašvaldību vēlēšanās Rīgā. vēlēšanu dienā ap pl. 21 jau bija zināmi provizoriskie rezultāti: SC- 37%, VL!- 28%, Vienotība- 19%, ZZS- 9%, pārējie nepārvarēja barjeru. Tad tika nolemts balsis skaitīt elektroniski, un rezultāts stipri mainījās par labu Saskaņai. Pašvaldību vēlēšanās 39ņos Rīgas vēlēšanu iecirkņo notika prātam neaptverami pārkāpumi, kas kādā citā Eiropas valstī beigtos pat ar cietumsodiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas