Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

26 novados bērnus pret ērču encefalītu šogad var vakcinēt bez maksas

Sākoties ērču aktivitātes sezonai, Nacionālais veselības dienests (NVD) atgādina, ka bērniem līdz 24 mēnešu vecumam, grūtniecēm un sievietēm pēcdzemdību periodā valsts daļēji apmaksā vakcināciju pret ērču encefalītu. Pavisam bez maksas bērni no 1 līdz 18 gadu vecumam vakcināciju pret ērču encefalītu varēs saņemt 26 novados, kur pēdējo gadu laikā konstatēta visaugstākā saslimstība ar encefalītu.

Būtiski, ka gadījumā, ja vakcinācija uzsākta pagājušajā gadā, bet šogad attiecīgais novads vairs nav endēmisko zonu sarakstā, vakcināciju ir iespējams pabeigt par valsts līdzekļiem.Pilnībā apmaksāta vakcinācija tiek nodrošināta arī bāreņiem un bez vecāku gādības atstātiem bērniem visā Latvijas teritorijā. Šo vakcināciju plāno un organizē attiecīgās bērnu aprūpes iestādes vai internātskolas administrācija.Bērniem līdz 24 mēnešu vecumam vakcinācija tiek apmaksāta 50% apmērā. Jāatzīmē, ka bērniem šo vakcināciju rekomendē veikt ne agrāk kā no viena gada vecuma. Grūtniecēm un sievietēm līdz 42 pēcdzemdību perioda dienām vakcināciju pret ērču encefalītu apmaksā 25% apmērā. Šādu iespēju nodrošina īpaši zīdaiņiem un jaunajām māmiņām izveidotais kompensējamo zāļu saraksts, kurā ir iekļautas arī vakcīnas pret ērču encefalītu.Lai veiktu vakcināciju, jāvēršas ģimenes ārsta vai pediatra praksē, līdzi ņemot vakcinācijas pasi. Ārsts izvērtē pacienta veselības stāvokli un iespēju veikt vakcināciju. Vakcīnas iegādi un ievadīšanu organizē ārsta prakse. Pacientam var arī tikt izsniegts nosūtījums uz vakcinācijas kabinetu.* Slimību profilakses un kontroles centra noteiktās endēmiskās zonas 2016. gadā: Alsungas, Pāvilostas, Ventspils, Kuldīgas, Pārgaujas, Engures, Dundagas, Kocēnu, Lubānas, Vaiņodes, Rucavas, Skrundas, Kandavas, Amatas, Baldones, Talsu, Vārkavas, Mērsraga, Aizputes, Sējas, Rugāju, Priekuļu, Durbes, Mālpils, Grobiņas un Rojas novads.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas