Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ABLV Bank likvidatori atguvuši 749,2 miljonus eiro

Kopš darbības uzsākšanas un līdz 2019.gada 31.decembrim ABLV Bank likvidācijas komiteja kopumā ir atguvusi bankas aktīvus 749,2 miljonu eiro vērtībā, teikts bankas paziņojumā biržai Nasdaq Riga.

Tai skaitā 444 miljoni eiro atgūti no izsniegtajiem kredītiem, bet 273 miljoni eiro - no vērtspapīriem, samazinot vērtspapīru portfeli līdz 33 miljoniem eiro.

Paziņojumā biržai norādīts, ka 2019.gadā tika uzsāktas kreditoru pārbaudes. ABLV Bank ir pienākums veikt kreditoru pārbaudes saskaņā ar piemērojamo tiesību aktu prasībām noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā. Pārbaudes veic ABLV Bank nolīgta starptautiska konsultantu komanda no Ernst&Young (EY), kurā darbojas eksperti no piecām valstīm.

2019.gadā pārbaudes tika uzsāktas 488 kreditoriem, kuru kopējā prasījuma summa ir virs 100 miljoniem eiro. Līdz 2019.gada beigām EY kopumā ir pabeidzis pārbaudes par kreditoru un to saistīto pušu transakcijām 243 miljonu eiro vērtībā.

Ievērojot pirmo pārbaužu rezultātus, 2019.gada oktobrī sāktas kreditoru prasījumu izmaksas 2. - 6. (ieskaitot) kreditoru kārtām. 2019.gada beigās šajās kārtās kopā ir 858 kreditori ar kopējo atzīto prasījumu apmēru 352 miljoni eiro. Šajās kārtās ir noguldītāji - fiziskas personas, mazie un vidējie uzņēmumi, kā arī valsts iestādes.

Savukārt garantēto noguldījumu atlīdzību līdz 2019.gada beigām ir saņēmuši vairāk kā 13 800 klientu. Kopumā izmaksāti 444,6 miljoni eiro jeb 92,6% no ABLV Bank pārskaitītās summas Noguldījumu garantiju fondā.

Paziņojumā biržai teikts, ka ABLV Bank aktīvu apjoms ir pilnīgi pietiekams, lai segtu visus kreditoru prasījumus pilnībā, kas bija būtiskākais uzraudzības iestāžu (Eiropas Centrālās bankas un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK)) priekšnoteikums likvidācijas procesa apstiprināšanai. Pagājušā gada beigās jau 83,5% no visiem kreditoru prasījumiem ir nodrošināti ar atgūtiem naudas līdzekļiem, kas glabājas Latvijas Bankā (t.sk. fiduciārajos kontos).

Lai atgūtu atlikušos naudas līdzekļus pilnīgai kreditoru prasījumu apmierināšanai, būtiska loma arī turpmāk būs profesionālai pārvaldībai gan attiecībā uz kredītportfeli 397 miljonu eiro apmērā, gan ieguldījumiem meitas sabiedrībās 144 miljonu eiro apmērā, norādīts paziņojumā biržai.

Kopējais ABLV Bank aktīvu apjoms 2019.gada 31.decembrī bija 2,35 miljardi eiro. Bankai pieteiktie kreditoru prasījumi ir 2,01 miljards eiro, bet bankai pieejamie naudas līdzekļi - 1,71 miljards eiro.

ABLV Bank kapitāls un rezerves pagājušā gada beigās bija 289,8 miljoni eiro. 2019.gadā nodokļos valsts budžetā samaksāti 8,2 miljoni eiro. Pagājušā gada beigās bankā strādāja 266 darbinieki.

LETA jau vēstīja, ka, maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, ABLV Bank akcionāri ārkārtas sapulcē 2018.gada 26.februārī nolēma pašlikvidēties, savukārt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 2018.gada 12.jūnijā atļāva ABLV Bank sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu. Eiropas Centrālā banka no 2018.gada 12.jūlija ir anulējusi ABLV Bank izsniegto licenci.

ABLV Bank problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīklu (FinCEN) 2018.gada februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas ABLV Bank par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. FinCEN publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka ABLV Bank vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām. ABLV Bank apsūdzības ir noraidījusi.

 

Top komentāri

šmugule
š
nu un cik likvidatori ierāva nāsī???
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas