Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

airBaltic pagājušo gadu noslēdzis ar 32 miljonu eiro peļņu

Latvijas nacionālās lidsabiedrības airBaltic apgrozījums pagājušajā gadā bija 500,17 miljoni eiro, kas ir 2,5 reizes vairāk nekā 2021.gadā, kā arī kompānija guva peļņu 32 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvji.

Tostarp ieņēmumi no pasažieru pārvadājumiem veidoja 400 miljonus eiro, bet ieņēmumi no lidmašīnu iznomāšanas, balstoties uz ACMI līgumiem, veidoja 77 miljonus eiro. 

Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka pērn būtisku negatīvu ietekmi uz "airBaltic" komerciālajiem un finansiālajiem rādītājiem atstāja Covid-19 izplatība un ierobežojumi gada pirmajā ceturksnī, kā arī Krievijas iebrukums Ukrainā, kas ietekmēja ne tikai "airBaltic" lidojumus, bet arī atstāja būtisku ietekmi uz degvielas cenām. Tāpat negatīvu ietekmi atstāja arī lidmašīnu dzinēju trūkums, kas liedza "airBaltic" izmantot savu pilno kapacitāti. 

Savukārt pozitīvu ietekmi atstāja pasažieru augošais pieprasījums, kas bija daudz lielāks nekā iepriekš prognozēts. Tāpat pozitīvu ietekmi atstāja 11 lidmašīnu noma citiem Eiropas pārvadātājiem, balstoties uz ACMI līgumiem. 

"airBaltic" valdes priekšsēdētājs Martins Gauss norāda, ka ar vairāk nekā pusmiljarda eiro ieņēmumiem un 3,3 miljoniem pārvadātu pasažieru ""airBaltic" ir ceļā uz stabilu rentabilitāti".

"Raugoties uz 2023.gadu, mēs esam spēka, ideju un apņēmības pilni, lai turpinātu mūsu veiksmes stāstu, kas palīdzēs "airBaltic" 2024.gadā izteikt akciju sākotnējo publisko piedāvājumu biržā," uzsver Gauss.

Viņš arī piebilst, ka lidsabiedrības pamatmērķi saglabājas nemainīgi - nodrošināt labāko savienojamību starp Baltiju, kas nākotnē būs viens no svarīgākajiem Eiropas biznesa centriem, un pasauli. Tāpat lidsabiedrībai ir būtiski uzlabot pasažieru apkalpošanas kvalitāti un sniegt nozīmīgu ieguldījumu ekonomikai.

"airBaltic" ieņēmumi pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas (EBITDAR) pērn palielinājušies no 0,3 miljoniem eiro 2021.gadā līdz 129,7 miljoniem eiro 2022.gadā.

Savukārt apkalpoto pasažieru skaits palielinājies līdz 3,3 miljoniem, kas ir 2,1 reizi vairāk nekā gadu iepriekš. "airBaltic" 2022.gadā veica 37 300 lidojumu, kas ir par 59% vairāk nekā 2021.gadā. 

Tīrie zaudējumi samazinājušies par 81,5 miljoniem eiro un veidoja 54,2 miljonus eiro.

"airBaltic" tirgus daļa Rīgas lidostā pērn bija 51%, kas, salīdzinot ar 2021.gadu ir samazinājums par sešiem procentpunktiem. Viļņas un Tallinas lidostā "airBaltic" tirgus daļa saglabājās 2021.gada līmenī - attiecīgi 11% un 22%. Savukārt pērn maijā atvērtās bāzes lidostā Tamperē Somijā "airBaltic" tirgus daļa sasniedza 69%. 

Uzņēmuma darbinieku skaits pērn pieaudzis par 38% - līdz 2143. Vadības ziņojumā skaidrots, ka darbinieku skaita pieaugumu veicināja pieaugošais lidojumu skaits, salīdzinot ar 2021.gadu, un prognozes par turpmāku tirgus atveseļošanos un pasažieru skaita pieaugumu 2023.gadā.

Jau vēstīts, ka "airBaltic" darbības ieņēmumi 2021.gadā bija 204,1 miljons eiro, kas ir par 41% vairāk nekā gadu iepriekš, kamēr kompānijas zaudējumi samazinājās par 49% un bija 135,7 miljoni eiro.

Latvijas valstij pieder 97,97% balsstiesību "airBaltic" kapitālā, bet finanšu investoram, Dānijas uzņēmējam Larsam Tūsenam piederošajam "Aircraft Leasing 1" - 2,03%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas