Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Digital Freedom Festival: Tehnoloģiskie rīki jāizmanto pozitīvas ietekmes radīšanai

No 14.- 15. novembrim Rīgā pulcējās tehnoloģiju un startup uzņēmēji, eksperti, politikas veidotāji, investori, žurnālisti un studenti no visas pasaules, kuri ikgadējā Digital Freedom Festival ietvaros dalījās ar iedvesmas stāstiem un pieredzi par to, kā tehnoloģijas ietekmē mūsu ikdienu, medijus, biznesu un vidi. Runātāji, kuri uzstājās uz festivāla galvenās - Nākotnes skatuves - vienprātīgi pauda nepieciešamību izmantot tehnoloģiju rīkus un digitālos risinājumus, lai radītu pozitīvu ietekmi gan šobrīd, gan nākamajām paaudzēm visā pasaulē.

Digital Freedom Festival bija gods uzņemt Latvijas Valsts prezidentu Egilu Levitu, kurš kopā ar Kristofu Amendu - ZEITmagazin galveno redaktoru - apsprieda tēmu par privātumu tehnoloģiju laikmetā. Prezidents uzsvēra, ka, lai arī internets ir spējis atrisināt daudz problēmu, tas ir sekmējis arī problēmu rašanos.

"Izmantojot digitālās tehnoloģijas, it īpaši sociālos medijus, mēs ļaujam sevi novērot. Ja cilvēka rīcība visu laiku tiek monitorēta, algoritmi spēj paredzēt tālāko uzvedību un izveidot viņa profilu. Līdz ar to, kļūst iespējams manipulēt ar cilvēkiem un ietekmēt viņu gribu," teica Latvijas Valsts prezidents Egils Levits. "Šī iemesla dēļ nepieciešams apzināties šīs problēmas, lai pēc tam sekotu politiska rīcība."

Konferences laikā runātāji pievērsās tehnoloģiju nākotnei, īpaši, kā audzināt bērnus, lai viņi būtu radoši un zinoši par tehnoloģijām. Karls Onorē - godalgots rakstnieks, kurš uzstājies prestižajā sarunu šovā TED Talks un ir Lēnās kustības (Slow Movement) aizsācējs - uzsvēra, ka lēnāka dzīvošana ir svarīga bērnu audzināšanā. Vecākiem vajadzētu ļaut bērniem ik pa laikam izjust garlaicību, nevis aizpildīt visu viņu brīvo laiku ar pulciņiem un aktivitātēm, baidoties, ka bērna garlaikošanās ir pazīme sliktai audzināšanai. Viņaprāt, garlaicība ir svarīgs katalizators inovācijām un radošuma veicināšanai.

Linda Liukasa - programmētāja, stāstniece un ilustratore grāmatai Sveika, Rūbija! (Hello Ruby) norādīja, ka bērniem jāmāca būt nevis tehnoloģiju patērētājiem, bet to radītājiem: "Mums jāuzlūko datori kā rīki sevis izpaušanai un problēmu risināšanai."

 Liukasa uzsvēra, ka stāsti, no kuriem mācīties par datoru pasauli, ir ļoti svarīgi neatkarīgi no tā, vai esam bērni vai pieaugušie: "Ja (programmas) kods ir jaunā lingua franca nevis gramatikas nodarbība, mums ir nepieciešams izmantot, piemēram, dzeju."

Liels konferences uzsvars tika veltīts vienlīdzības tēmai. ANO Starptautiskās telekomunikāciju savienības Telekomunikāciju attīstības biroja direktore Dorīna Bogdana-Martina uzsvēra, ka diemžēl ne visur pasaulē pastāv vienlīdzība tehnoloģiju jomā, jo 3,6 miljardiem cilvēku joprojām nav pieeja internetam, lai gan šķiet, ka digitalizācijai ir globāls raksturs: "Nekādas piekļuves informācijai, izglītībai, veselības aprūpei, kopienām, valsts pakalpojumiem, finanšu pakalpojumiem, nodarbinātībai, balsošanas iespējām, personīgajai integritātei. Būt digitāli neiekļautam nozīmē būt sociāli, civili un ekonomiski atstumtam."

Šogad festivāla apmeklētāji tika aicināti iesaistīties diskusijā par tehnoloģiju ietekmi uz ilgtspējīgu attīstību, balstoties uz ANO izvirzītajiem ilgtspējīgas attīstības mērķiem 2030. Festivāla fokusā bija cilvēks un tā loma tehnoloģiju laikmetā un galvenās konferences tēmas - nākotnes ekonomika, veselības aprūpes tehnoloģijas, zaļās tehnoloģijas, viedā pārvietošanās un dzīvesstils. Jau otro gadu festivālā notika Investoru diena, kuras ietvaros notika jaunuzņēmumu jeb startup konkursi, investoru prezentācijas, diskusijas un "ātrie randiņi" ar investoriem. Savukārt festivāla pirmajā - Digital Freedom Festival Kopienas dienā - notika praktiski semināri, meistarklases, personiskās izaugsmes kursi, startup konkursu atlases kārtas u.c. pasākumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas