Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

KVV Liepājas metalurgs atkārtoti lūgs atlikt maksājumus līdz 2020.gadam

AS KVV Liepājas metalurgs līdz 1.martam atkārtoti iesniegs Valsts kasē parādu restrukturizācijas plānu. Parāda restrukturizācijas priekšlikumi ietver reāli izpildāmu maksājumu grafiku un plānu, kā apkalpot 70 miljonus eiro lielo parādu, ieskaitot arī maksājumu atlikšanu līdz 2020.gadam, aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

KVV Liepājas metalurga vadība pēc saskaņošanas ar KVV Group investīciju departamentu jau 2015.gada 28.decembrī iesniedza Valsts kasē biznesa plānu, kas saturēja priekšlikumus, kā restrukturizēt uzņēmuma parādsaistības, kas pašlaik pārsniedz aptuveni 70 miljonus eiro. Parādsaistības izveidojās vēl iepriekšējo rūpnīcas īpašnieku laikā un KVV Group tās pārņēma, parakstot uzņēmuma pirkšanas līgumu.

"Diemžēl līdz pat šim brīdim neesam sagaidījuši nekādu atbildes reakciju no Valsts kases administrācijas," uzsver KVV Liepājas metalurga valdes loceklis Igors Talanovs.

Kā zināms, 2016.gada 2.februārī notika Ministru kabineta sēde, kurā tika izskatīts jautājums par situāciju uzņēmumā KVV Liepājas metalurgs. Lai izpildītu Ministru kabineta lēmumus, KVV Group ir iecerējusi sagatavot un līdz 2016.gada 1.martam atkārtoti iesniegt precizētu KVV Liepājas metalurga biznesa plānu, kas ietvers arī priekšlikumus par parāda restrukturizāciju.

"Mēs ceram, ka Valsts kase, kā galvenā sarunu procesā iesaistītā puse - tai pienākas vairāk nekā 80% no uzņēmuma kopējā parāda - konstruktīvi pieies mūsu priekšlikumu izskatīšanai," norāda Talanovs.

Tāpat, uzsver Talanovs, kritiski aktuāls jautājums ir uzņēmumam piegādātās elektroenerģijas tarifs. Neraugoties uz vairākkārtēju vēršanos pie valdības un aicinājumiem risināt šo jautājumu, tarifs joprojām saglabājas nepamatoti augsts.

"Kā investori, kas ir ieguldījuši naudu Latvijas ekonomikā, mēs nevaram saprast, kāpēc uzņēmumam, kas nodrošina ar darbu 450 cilvēkus, elektroenerģijas tarifs ir divreiz lielāks nekā analoģiskos uzņēmumos citās ES valstīs. Mēs arī neesam saņēmuši atbildi uz jautājumu, ko dara valdība, lai uzņēmumam izdotos izdzīvot. Jautājums pat vairs nav par birokrātiskām procedūrām, jautājums ir par to, kādu reputāciju investoru skatījumā iegūs Latvijas valsts," norāda Talanovs.

Jau ziņots, ka LG 19.februārī ir pārtraukusi dabasgāzes padevi AS KVV Liepājas metalurgs, aģentūru LETA informēja LG. Šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz ilglaicīgu nespēju nokārtot parādsaistības par saņemto dabasgāzi.

KVV Liepājas metalurgam līdz šā gada 1.martam jāizstrādā un jāiesniedz valdībā uzņēmuma restrukturizācijas plāns, lai tiktu vērtēta iespējamā saistību grafika pārskatīšana. Valdība februāra sākumā atlika lemšanu par saistību grafika pārskatīšanu, dodot uzņēmumam laiku līdz martam sagatavot restrukturizācijas plānu.

Vēl iepriekš, nesagaidot kopš pagājušā gada nogales kavēto maksājumu no KVV Liepājas metalurga, valsts sākusi piedzīt naudu, realizējot ķīlas.

KVV Liepājas metalurgs nav spējis izpildīt izvirzītās prasības, lai valsts varētu atlikt pagājušā gada 2,7 miljonu eiro maksājuma parādu. Tāpēc šīs summas piedziņai Valsts kase ir ķērusies pie līdzekļiem, kurus uzņēmums bija sniedzis kā savu saistību nodrošinājumu - Krievijas Alfa bank garantiju, kas bija spēkā līdz janvāra beigām. Tādējādi atgūti vairāk nekā desmit miljoni eiro. Līdz ar to kopumā valsts tagad ir atguvusi piekto daļu no kredīta, ko uzņēmuma vietā savulaik samaksāja Itālijas bankai UniCredit. Valsts piedzītā summa ir lielāka nekā prasītais maksājums un nosedz arī šā gada 7,5 miljonu eiro maksājumu, jo KVV Liepājas metalurgs esot valstij prasījis vērienīgākas izmaiņas parāda atmaksas grafikā. Tomēr Valsts kase sarunas ar kompāniju turpina.

KVV Liepājas metalurgs valdes loceklis Igors Talanovs iepriekš norādīja, ka pēc tam, kad Valsts kase ir realizējusi tiesības uz nodrošinājumu, metalurģijas uzņēmumam būs problēmas nodrošināt apgrozāmos līdzekļus. Realizējot ķīlas, 2016.gada 26.janvārī Valsts kase ir saņēmusi vairāk nekā 10,7 miljonus eiro, par šādu summu samazinot KVV Liepājas metalurga saistības pret valsti. KVV Liepājas metalurgs uzskata, ka šī negaidīti agresīvā lielākā kreditora rīcība potenciāli negatīvi ietekmēs uzņēmuma attiecības ar klientiem un piegādātājiem, tādējādi faktiski apgrūtinot uzņēmuma darbību.

Janvāra beigās KVV Liepājas metalurgs uz laiku apturēja ražošanu. Kā skaidroja Talanovs, šāds lēmums pieņemts, sekojot līdzi tirgus attīstības loģikai.

KVV Liepājas metalurga apgrozījums pērn bija 73 miljoni eiro, bet zaudējumi sasnieguši astoņus miljonus eiro. Darba algās pērn samaksāti septiņi miljoni eiro, četri miljoni eiro samaksāti par energoresursiem, bet 3,5 miljoni eiro - par dabasgāzi.

Top komentāri

VVZ
V
Ar defoltā nerentablu biznesu kārtējie avantūristi grib atrast atkal kādu marsieti Finanšu ministrijā, kurš galvos kādu kredītu, lai dažus gadus varētu zaļi padzīvot kā savulaik Zaharjans- villas, kruti džipi, bābām kažoki, dzimenes Māmuļā utt, pēc tam bankrots, un valsts var savu naudiņu ierakstīt skurstenī un meklēt nākošo avantūristu. Pietiek rīt- šitais bizness- elektrokrāsnīs kausēt tēraudu un no tā taisīt armatūru ir nonsenss!
ar kāju pa dibenu
a
Drošs paliek drošs... Vajadzēja lūgt līdz 2100. gadam, jo tad sakarā ar globālo sasilšanu varētu rasties nepārvarāmi apstākļi.
rekur
r
Kas to teica, ka 2020.g. kāds valstij samaksās kaut vienu eiro? Tā ir finansu ilūzija. Piemērs. Ķemeru viesnīca-sanatorija. Jau 25 gadus ar to šiverē visādi avantūristi un visu laiku saka- tūlīt, tūlīt būs! Rīt! Šobrīd kārtējie fiksie zēni kārtējo reizi stāsta - būs 2018.g. ... Būs!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas