Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Pagaidām netiek atklāts, kurā vietā pilotprojekti varētu tikt īstenoti

Latvenergo plāno trīs gadu laikā izveidot vēja parku pilotprojektus

Energokoncerns AS Latvenergo plāno tuvāko trīs gadu laikā izveidot vēja parku pilotprojektus, intervijā aģentūrai LETA pastāstīja Latvenergo padomes loceklis Mārtiņš Bičevskis. Viņš atzīmēja, ka koncerna efektivitātes un attīstības programma paredz ne tikai izdevumu samazināšanu, bet arī jaunus attīstības virzienus.

"Lai runātu par attīstību, jāsaprot pašreizējā tirgus situācija - katru gadu mājsaimniecības un uzņēmumi Latvijā kļūst energoefektīvāki. Lietojam arvien energoefektīvākas iekārtas, tērējam mazāk siltumam utt. Lai gan lietojam vairāk iekārtu, tās kļūst efektīvākas. Tātad kopējais energopatēriņš mazinās. Attiecīgi mums ir jādomā, ar kādiem ieņēmumiem mēs kompensēsim kritumu," sacīja Bičevskis.

Viens no Latvenergo iecerētajiem attīstības virzieniem ir vēja enerģijas ieguve.

"Zinām, ka Eiropa vairāk vai mazāk noteiktos reģionos jau spēj sasniegt tādu vēja ražošanas efektivitāti, ka vairs nevajag valsts atbalstu. Latvijā nav tik stipra vēja, bet skaidrs, ka šīs iekārtas kļūs arvien efektīvākas un mums ir jābūt tam gataviem. Jau šobrīd veidojam pilotprojektu, kam sekos lielie vēja parki. Mēs attīstīsim vēja elektroenerģijas ražošanu. Esam pārliecināti, ka tirgus un tehnoloģijas būs tam gatavas, lai tas izdotos efektīvi," teica Latvenergo padomes loceklis.

Pagaidām viņš nevēlējās atklāt, kurā vietā pilotprojekti varētu tikt īstenoti.

"Mēs strādājam vairākos virzienos. Ir skaidrs, ka pirmā projekta kārta noteikti būs iekšzemē, jo offshore jeb ne sauszemes vēja parki ir krietni dārgāki. Tā jau būs nākamā stadija – pētīt, vai un kā to attīstīt ne uz sauszemes," norādīja Bičevskis.

Vienlaikus viņš atklāja, ka pēc pilotprojektu sekmju izvērtēšanas jau ap 2025. gadu koncerns varētu sākt domāt par lielāku vēja parku izveidi.

"Mūsu redzējums ir, ka trīs gadu periodā noteikti ir jābūt pirmajiem pilotparkiem. Zināšanas un pieredze, ko iegūsim, ļaus mums provizoriski ap 2025. gadu domāt par nozīmīgākiem parkiem, kurus varēsim veidot bez valsts atbalsta. Tas mums ir svarīgs akcents, jo par valsts naudu kaut ko darīt visi ir gudri," atzīmēja Latvenergo padomes loceklis.

Optismistika scenārija gadījumā koncerns iecerējis līdz 2030. gadam panākt vēja parkos saražotās elektroenerģijas apmēru līdz 0,5 teravatstundām (TWh) gadā.

Latvenergo koncerns pērn strādāja ar 878,008 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,1% mazāk nekā 2017. gadā, bet koncerna peļņa saruka 4,2 reizes un bija 75,955 miljoni eiro. Savukārt Latvenergo koncerna mātesuzņēmuma auditētais apgrozījums pagājušajā gadā bija 435,199 miljoni eiro, kas ir par 12,7% mazāk nekā 2017. gadā, bet kompānijas peļņa pieauga par 41% un bija 212,733 miljoni eiro.

Visas Latvenergo akcijas pieder valstij, un to turētāja ir Ekonomikas ministrija, kuras intereses akcionāru sapulcē pārstāv Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs vai viņa pilnvarota persona.

Top komentāri

parks
p
Ko tagad plāno ar vēju? Pēdējo 15 gadu laikā sistemātiski atbrīvojās no tūkstošiem labu darbinieku! Vai kgb iesāktā turpinājums!
Krējums Saldais
K
Pilotprojekts vēja enerģijas izmantošanai izklausās kā "nedaudz stāvoklī". Nu totāla baudas izputināšana. Tai tehnoloģijai vairāki gadsimti, kopš vējdzirnavu laikiem. Ko tur vēl pētīt? Ir algoritmi, prognozes, atliek tikai likt skaitļus Feliksā un griezt rokturi. . .PS. Totāli iespārda paziņojums, ka elektrības patēriņš samazinās - Latvija pārvēršas par ražošanas tuksnesi.
Rita
R
Sos eksperimentus lai veic kads privatais uznemejs un tad redz, kas no ta visa iznak, bet ne Latvijas valsts uznemums LATVENERGO, kurs pieder Latvijas valsts iedzivotajiem kopipasuma un, kamer kopipasnieki nav devusi savu piekrisanu LATVENERGO veikt sadu pilotprojektu neviens to nav tiesigs darit. Ja sis veja parks izradisies ekanomiski izdevigs tad LATVENERGO vadiba var versties pie Latvijas idzivotajiem ar lugumu, lai iedzivotaji lauj buvet veju parkus, bet ne kadus eksperimentus uz Latvijas iedzivotaju rekina, pietiek ar so pedejo 30 gadu laupisanu, bledibam, kadas notiek Latvijas valdibas, ieredniecibas vadiba!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas