Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Latvijas Krājbanka un PNB banka Noguldījumu garantiju fondam parādā vairāk nekā 420 miljonus eiro

Likvidējamā Latvijas Krājbanka un maksātnespējīgā PNB banka Noguldījumu garantiju fondam 2019.gada beigās bija parādā vairāk nekā 420 miljonus eiro. Latvijas Krājbanka 173,4 miljonus eiro, savukārt PNB banka 248,2 miljonus eiro, ziņo aģentūra LETA.

Kā norādījusi Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), Noguldījumu garantiju fonds banku maksātnespējas procesā ir kreditors, lai atgūtu garantētajās atlīdzībās izmaksātos līdzekļus bankas noguldītājiem.

FKTK atzīmēja, ka uz gada beigām fondā uzkrāti 25,3 miljoni. Papildu tam komisijai ir spēkā esoši aizņēmuma līgumi bankās par 300 miljoniem eiro, taču pērn aizdevuma kredītlīniju līdzekļi netika izmantoti. Neskatoties uz to, par kredītlīniju līgumu noformēšanas komisijām un līdzekļu rezervāciju 2019.gadā komisija samaksājusi 1,32 miljoni eiro.

Komisijā norāda, ka Noguldījumu garantiju fonda pārvaldīšanas galvenais uzdevums ir nodrošināt, ka valsts jebkurā gadījumā izmaksā garantēto atlīdzību banku klientiem noguldījumu nepieejamības gadījumā. Atbilstoši Eiropas regulējumam garantiju fondiem ir jābūt alternatīvajiem līdzekļiem – alternatīvo līdzekļu nepieciešamība ir pamatota ar Noguldījumu garantiju fonda mērķi funkcionēt maksimāli bez nodokļu maksātāju līdzekļu izmantošanas, proti, valsts budžeta līdzekļi ir pēdējais resursu avots.

"Lai sabalansētu šos divus uzdevumus Noguldījumu garantiju fondam ir nepieciešams nodrošināties ar alternatīviem resursiem, kas ir pieejami nepieciešamības gadījumā. Kredītlīnijas ir optimālais variants, jo tas, no vienas puses nodrošina, ka nepieciešamības gadījumā Noguldījumu garantiju fondam ir papildu līdzekļi garantētas atlīdzības izmaksai (garants izmaksas nepārtrauktībai bez valsts budžeta līdzekļiem) un no otras puses šī garantijas maksa ir būtiski mazāka nekā reāla kredīta piesaistīšana," klāstīja komisijā.

Noguldījumu garantiju fonds ir izveidots un darbojas, pamatojoties uz Noguldījumu garantiju likumu. Tas izveidots, lai nodrošinātu noguldītājiem atlīdzības izmaksu par noguldījumiem, kas veikti pie noguldījumu garantiju sistēmas dalībnieka, bet kļuvuši nepieejami, proti, gadījumā, kad noguldījumu garantiju sistēmas dalībnieks nespēj klientam izmaksāt viņa noguldījumu un FKTK noguldījumu piesaistītājam anulējusi licenci vai tiesa pasludinājusi to par maksātnespējīgu, vai citā gadījumā, kad komisija ir konstatējusi, ka noguldījumu piesaistītājs nespēj izmaksāt noguldītājam noguldījumu, un pieņēmusi lēmumu par noguldījumu nepieejamības iestāšanos.

Jebkuram Latvijas banku un krājaizdevu sabiedrību klientam – gan fiziskām, gan juridiskām personām – atbilstoši Noguldījumu garantiju likumam tiek nodrošināta atlīdzības izmaksa par visu veidu noguldījumiem visās valūtās līdz 100 000 eiro katrā bankā vai krājaizdevu sabiedrībā (visos kontos kopā, ja ir vairāki konti vienā bankā). Valsts garantētā summa attiecas gan uz noguldījumiem, gan uz norēķinu kontu atlikumiem, gan algu kontiem, krājkontiem, u.c.

Noguldījumu garantiju likums nosaka, ja fondā nepietiek līdzekļu, lai veiktu garantētās atlīdzības izmaksas atbilstoši likumam, FKTK var noslēgt aizdevuma līgumu par trūkstošās summas aizņemšanos no noguldījumu piesaistītāja vai citas dalībvalsts noguldījumu garantiju fonda. Ja iespējas aizņemties ir izsmeltas, Finanšu ministrija nodrošina garantētās atlīdzības izmaksai valsts budžeta līdzekļus.

Top komentāri

Makss un Morics
M
Piedevām Latvijas Krājbankas latvietis Bondars piedevām vada vēl Saeimas budžeta un finanšu komisiju...
>:-)
&
Atkal GLĀBSIM, nošaut lemtos noziedzniekus ?
Bilance
B
Apsveicu visus ar nākamo Parex. Medmāsas var aizmirst par algu pielikumu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas