Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lursoft : Vairāk nekā puse no mežu īpašniekiem ir ārvalstnieki

Vairāk nekā puse jeb 67% no 100 lielāko mežu īpašnieku īpašumā esošajiem mežiem pieder ārvalstniekiem, liecina Lursoft informācija.

No Top 100 lielāko mežu īpašnieku īpašumā esošajiem mežiem 67% jeb 264 600 hektāru mežu pieder ārvalstniekiem, tostarp visvairāk – 159 220 hektāru pieder zviedru investoriem.

Lursoft izpētījis, ka līdztekus Sodra grupas uzņēmumiem, starp lielākajiem Latvijas mežu īpašniekiem bieži parādās arī uzņēmums Isnaudas Forest Holding. Isnaudas Forest Holding piederošajām kompānijām Austrumu mežs, Istalsnas mežs, Ņukšu mežs un Silmalas mežs pieder meži 15 390 hektāru platībā, tostarp Austrumu mežam - 9580 hektāru mežu.

Lursoft izpētījis, ka lielākajiem mežu īpašniekiem pieder pat vairāki desmiti tūkstoši mežu. Līderis to vidū ir SIA Myrtillus, kura īpašnieks pastarpināti ir zviedru Södra Skogsagarna ekonomisk forening, un kuram Latvijā pieder 56 940 hektāru meža. Top 100 lielāko mežu īpašnieku sarakstā 6.vietā ierindojies arī uzņēmumam Sodra Latvia piederošā kompānija Fragaria - 14 760 hektāru, bet 19.vietā - Zilupe mežs - ar 3 830 hektāru meža. Sarakstā parādās arī divi uzņēmumi, kuri tiešā veidā pieder Södra Skogsagarna Ekonomisk Forening - Sodra mežs un Ruda.

Top 100 lielākie mežu īpašnieki 2017.gadā apgrozījuši 800,59 miljonus eiro un nopelnījuši 111,81 miljonu eiro. 2017.gadā salīdzinājumā ar gadu iepriekš to apgrozījums palielinājies par 10,55%, bet peļņa - par 41,71%.

Top 10 lielākie mežu īpašnieki ir Myrtillus (īpašumā 56 940 hektāru meža), Rīgas meži (45 960 hektāru meža), IRI Forest Assets Latvia (40 160 hektāru mežu īpašumā), IRI Asset Management (16 100 hektāru mežu īpašumā), IRI Investments Latvia (14 770 hektāru mežu īpašumā), Fragaria (14 760 hektāru mežu īpašumā), Sodra mežs (12 480 hektāru mežu), Latvijas valsts meži (10 010 hektāru mežu), Austrumu Mežs (9580 hekāru mežu) un Sundin mežs (9290 hektāru mežu).

Lursoft aprēķini par lielāko mežu īpašnieku finanšu rādītājiem liecina, ka 2017.gadā Top 100 uzņēmumi apgrozījuši 1,49 miljardus eiro un nopelnījuši 157,80 miljonus eiro. Kamēr mežu īpašnieki ar ārvalstu kapitālu 2017.gadā apgrozījuši 129,05 miljonus eiro, Latvijas kapitāla uzņēmumu kopējais apgrozījums bijis desmit reižu augstāks - 1,13 miljardi eiro.

Kopumā no Top 100 lielākajiem mežu īpašniekiem 34 strādājuši 2017.gadā ar apgrozījumu virs vienam miljonam eiro, bet četriem uzņēmumiem tas nav sasniedzis 10 000 eiro slieksni.

Sarindojot lielākos mežu īpašniekus pēc apgrozījuma 2017.gadā, starp 10 līderiem tikai viens ir ar ārvalstu kapitālu, pārējie - vietējā kapitāla uzņēmumi. Līderis starp mežu īpašniekiem pēc apgrozījuma ir Latvijas valsts meži, kas 2017.gadā bijis 16. lielākais uzņēmums Latvijā.

Raugoties, kam pieder 100 lielākie mežu īpašumi, Lursoft izpētījis, ka šo uzņēmumu dalībnieku vidū jau pirmajā līmenī izskaitļojama 81 fiziskā persona, tostarp gan no Latvijas, gan no ārvalstīm. Piemēram, Ventspils puses uzņēmējam Edgaram Dupužam pieder gan SIA Kursa MRU, gan arī Līcīši. Ar diviem uzņēmumiem Top 100 lielāko mežu īpašnieku sarakstā iekļuvis arī Uldis Mierkalns, kuram pieder 80% uzņēmuma Latvijas meži kapitāldaļu un visas PATA kapitāldaļas. Lielāko mežu īpašnieku vidū ir arī Gundars Skudriņš, kuram piederošais Vidzemes mežsaimnieks ir 67.lielākais mežu īpašnieks Latvijā, kā arī Aldis Buks, Ivars Dāboliņš un Aigars Nitišs, kuriem vienādās daļās pieder daudznozaru kompānija Ošukalns.

Savukārt, analizējot, kādas nozares "Top 100" lielākie mežu īpašnieki norādījuši kā savu pamatdarbības veidu, vairākumā gadījumu redzams, ka to darbība saistīta ar mežkopību - 53 uzņēmumi - vai mežizstrādi - 20 uzņēmumi. Pieci komersanti snieguši informāciju, ka tie nodarbojas ar sava nekustama īpašuma pirkšanu un pārdošanu, bet vēl četri uzņēmumi – ka tie nodarbojas ar kokmateriālu, būvmateriālu un sanitārtehnikas ierīču vairumtirdzniecību.

Balstoties uz Zemkopības ministrijas sniegtajiem datiem, Latvijas meži aizņem 3,38 miljonus hektāru un klāj 52% Latvijas teritorijas, kas to padara par ceturto mežaināko valsti Eiropā.

 

Top komentāri

No ASV
N
Ir jariiko kautkadu mezu kooperativu kur cilveki var kopiigi pirkt zemu kad tiek paardot. Un protams ir svariig ka vissi saprot ir daudz, daudz labak nepardot. Bet ja kadam nepieciesham pardot, lai ir viet kur var griesties atrost veidu ka zeme paliek latviesh rokas. Tas ir izdarams (caur LVM vai citadiigi).
Krējums Saldais
K
Ja pieskaita arī ārzemniekumiem piederošās zemes, vai nesanāk tā, ka puse Latvijas jau iztirgota?
Nanija
N
Un vai ta nav okupacija? Tie, kuri pienema likumu, ka arzemniekiem var pardot Latvijas mezus, zemi ir jatiesa un pec tam japakar.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas